logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wat jij niet ziet, Eric Lindstrom

Wat jij niet ziet

iWat Jij Niet Ziet is een boek dat gaat over een tienermeisje, Parket Grant. Ze is op zeven-jarige leeftijd door een auto-ongeluk blind geworden, maar doet er zo veel mogelijk aan om een normaal leven te leiden. Ondanks het feit dat haar moeder bij dat ongeluk ook om het leven is gekomen. Om zichzelf te beschermen heeft ze een flink aantal strenge leefregels bedacht waar zij zich aan houdt – of beter gezegd, waar haar omgeving zich aan moet houden, willen ze zich in haar buurt mogen begeven. Ze gaat zelfs naar een normale school, wat toch wel een indrukwekkende prestatie is.

Vreemde eend

Om haar blindheid wat extra te benadrukken draagt Parker trouwens blinddoeken met coole borduursels erop. Aan de ene kant een tikje vreemd: ze wil niet als hulpeloos behandeld worden, maar draagt wel blinddoeken om het te benadrukken. Aan de andere kant: dat maakt haar natuurlijk wel uniek. Wie kan er nu blinddoeken dragen als kledingstuk? Daarnaast heeft ze veel maneieren gevonden om toch dingen te kunnen doen die normale mensen ook kunnen doen. Zoals hardlopen, ergens op een veldje. Daar rent ze ’s nachts of ’s ochtends in alle vroegte heen en weer, de passen tellend voor ze bij de rand is. Lekker in haar eentje.

Jeugdproblemen

Als ze naar de middelbare school gaat, komt ze echter een paar oude bekenden tegen. Daarbij hoort ook Scott, een jongen die haar op de basisschool flink in de maling heeft genomen door haar te zoenen in het bijzijn van flink wat klasgenoten – terwijl Parker niet wist dat die klasgenoten daar waren. Dat verraad heeft Parker hem natuurlijk nooit vergeven. Toch blijkt er meer aan de hand te zijn. Parker heeft zich namelijk een beetje opgesloten in een sociaal isolement, met al haar regeltjes en vangnetten. En die blijken lang niet altijd even realistisch en eerlijk te zijn geweest. Parker leert in dit jaar heel wat meer over de mensen om haar heen, en hoe weinig ze eigenlijk van elkaar verschillen.


Ga direct naar Wat jij niet ziet op BOL.com.

Recensie over Wat jij niet ziet

CooleSuggesties topper

Het boek Wat Jij Niet Ziet is een geweldig boek dat je echt moet lezen. Het neemt je namelijk mee in een wereld die je niet snel zult meemaken – de wereld van een blinde. Je leest hoe een blinde de wereld om zich heen ervaart, hoewel Parker wel een bovengemiddelde mate van zelfstandigheid heeft trouwens. Als slechtziende vond ik het in ieder geval een heel herkenbaar boek, dat met een enorme vaart en humor geschreven is. Het is echt geschreven op een tienertoon, en dat maakt het boek nog een stuk geloofwaardiger.

Score: 10


Informatie

Titel: Wat jij niet ziet
Auteur:
Uitgever: Gottmer
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789025765354
Prijs: 17.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.