logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Zhineng Qigong, Anne Hering


zhineng-qigong-anne-hering-9789045313481-voorkant

Anne Hering is fervent aanhanger van de bewegingsleer Zhineng Qigong. Een meditatieve bewegingsleer, die je geest en lichaam kracht en rust geeft. Het resultaat? Rust, evenwicht en gezondheid. Geen stress meer! Het wordt in Nederland dan ook door een toenemend aantal mensen beoefend. Maar hoewel het hier gebruikt wordt om een ongezonde levenswijze te compenseren, is het eigenlijk bedoeld om je lichaam gezonder te maken. Om langer en prettiger te leven!

Basis van de bewegingsleer is Qi, ook wel bekend als Chi. Qi kun je omschrijven als adem, levenskracht, vitale energie of spirituele energie die deel uitmaakt van alles wat bestaat. Met Zhineng qigong probeer je jouw lichaam, geest en ziel op elkaar af te stemmen. Deze Chinese gezondheidsmethode bestaat uit eenvoudige en vloeiende bewegingen die gemakkelijk aangeleerd kunnen worden. Met behulp van zhineng qigong kun je jouw lichaam en ziel beter doorgronden, vind je jouw innerlijke glimlach en balans, en versterk je jouw zelfhelend vermogen en jouw qi. Door het beoefenen van zhineng qigong ga je gemakkelijker met uitdagende situaties in je leven om.

Omdat het bij Zhineng Qigong niet alleen gaat om de bewegingen en de patronen, maar ook om de filosofie en de meditatie die er achter steekt, is er in dit boek ook ruim aandacht voor de achtergrond en de basis van deze levensleer. Anne gaat dieper in op de geschiedenis en de oorsprong van Zhineng Qigong, en gaat vanuit daar door naar de bewegingen en manieren om het in de dagelijkse praktijk toe et passen. Let wel: als je eenmaal gaat werken met deze techniek, zul je er dagelijks mee bezig moeten gaan om er optimaal baat bij te hebben. Die tijd kan snel oplopen tot 45 minuten per dag. Moet kunnen, maar probeer je er vast op voor te bereiden.

Zhineng Qigong is een prettig en fijn geschreven boek. Anne schrijft vanuit haar eigen persoon, en je ziet haar ook regelmatig terug op sfeervolle zwartwit-foto’s. Niet alle, want er staan bij de inleiding ook een groot aantal zwartwitfoto’s tussen van oude Aziatische mannen, om aan te tonen dat je heel oud kunt worden met deze manier van bewegen. Na ongeveer een derde van het boek ga je praktischer aan de slag met de oefeningen. In het begin worden ze vooral omschreven in duidelijke taal (stapsgewijs, maar wel achter elkaar geschreven). Doordat de stappen niet als in een recept zijn opgesplitst moet je de stukjes misschien eens twee of drie keer lezen, om zeker geen stappen over te slaan. Later heb je vlotte tekeningetjes die je de verschillende poses en houdingen laten zien, zodat je ze wat makkelijker kunt overnemen. Door de duidelijke uitleg en die tekeningetjes kun je er zelf goed mee uit de voeten. De rest van het boek is prettig om te lezen, en leuk aangekleed met de verschillende foto’s.

Zhineng Qigong, Anne Hering
Inspiread, juni 2012, 143 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789045313481


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.