logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Ze weten niet wat ze doen, die moderne mensen


ze-weten-niet-wat-ze-doen De thriller Ze weten niet wat ze doen is niet alleen een spannend verhaal, maar meteen ook een kritische noot naar onze hedendaagse maatschappij. Het verhaal heeft neurowetenschapper Joe Chayefski als hoofdrolspeler. Hij heeft alles wat zijn hartje begeerd en zijn leven lijkt helemaal op orde. Totdat hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw, begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Zoals het met activisten vaker het geval is, is hun mening al gezet en bevestigd: Joes pogingen om met ze te praten mond op niets uit. Daarnaast komt hij er ook nog achter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren.

Alles is te koop

Ze weten niet wat ze doen is een schitterend beeld van de hedendaagse samenleving, waarin alles en iedereen een prijs lijkt te hebben, en niets privé is. Iedere stap wordt bijgehouden en vastgelegd, gemeten en vergeleken met andere statistieken, zodat je netjes in een hokje gepropt kan worden. Je stelt je zelf echt de vraag: is vooruitgang wel zo veel waard, als je langzaamaan geketend wordt door diezelfde handigheidjes en snufjes? En is het niet raar dat die macht en controle over alles en iedereen maar bij zo’n klein clubje mensen ligt?

Nieuwe technieken

Deze spannende (en lijvige) thriller is in een vlotte taal geschreven, hoewel het soms een beetje afzwakt in tempo. De nieuwe technieken en de invloed daarvan op ons dagelijks leven is geweldig goed in beeld gebracht en verwerkt tot een samenhangend geheel. Daarbij worden de voordelen van de nieuwe technieken afgezet tegen de prijs (dierenproeven, privacy) en de veranderingen op sociaal vlak. Als je het aandurft om zo’n dik boek te lezen moet je Ze weten niet wat ze doen zeker een kans geven, je zult niet teleurgesteld worden. Ze weten niet wat ze doen, Jussi Valtonen Signatuur, 400 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789056725426

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.