Recensie: Zandsculpturenfestijn in Garderen


Zandsculpturen-Garderen-Van-Gogh-Aardappeleters2

Een geweldig leuk uitje voor jong en oud: bij de Beeldentuin in Garderen vindt nog tot en met 31 oktober 2015 ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats dat dit jaar het thema ‘Grootmoederstijd’ uitbeeldt. Dat is best ruim: enerzijds betreft dat grootmoederstijd van volwassenen, met beeltenissen uit bijvoorbeeld de verhalen van Ot en Sien, maar anderzijds is grootmoederstijd ook weer een tijd voor de huidige opa’s en oma’s, en komt ‘grootmoeders tijd’ uit de periode van eind-tweede wereldoorlog tot de vroege jaren zeventig! Inmiddels is dit het zevende jaar dat op deze locatie het zandsculpturenfestijn wordt gehouden, en dat gaat natuurlijk niet onopgemerkt: dankzij een mooie organisatie en aanleg kan de grote stroom bezoekers zonder problemen genieten van alle zendsculpturen. Zelfs vanuit het buitenland, waaronder veel Japanners, weten het evenement in Garderen te vinden. Reden hiervoor is waarschijnlijk dat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar ook inspeelt op 125 jaar Van Gogh. Want… ter nagedachtenis aan Van Gogh hebben de kunstenaars o.a. het schilderij ‘de Aardappeleters’ groots uit zand en volledig in 3D gemaakt.

Eerbetoon aan Vincent van Gogh
Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is overleden. De schilder inspireert na zijn dood nog steeds vele kunstenaars, ook de ‘carvers’ van ’t Veluws Zandsculpurenfestijn. Want… ter nagedachtenis aan Van Gogh maakten de kunstenaars het schilderij ‘de Aardappeleters’ groots uit zand en volledig in 3D. Verder hebben ze tien bekende werken van Van Gogh in 2D nagemaakt en maak je kennis met Van Gogh die in hoogsteigen persoon als zandsculptuur aanwezig is. Op deze manier herdenkt ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, net als velen anderen dit jaar, dit bijzondere jubileum met een prachtige expositie aan zandbeelden.

Grootmoederstijd11Grootmoederstijd
Het thema van dit jaar, Grootmoederstijd, is een feest der herkenning! Verschillende gebeurtenissen in de sport en ontwikkelingen in de techniek worden uitgebeeld in het zand. En wat te denken van de bevrijding waarbij rijen vol met mensen de geallieerden toejuichen, de tijd van Ot en Sien en de periode dat de gulden nog een wettig betaalmiddel was. Ook bekende Nederlanders van weleer kom je er tegen. En wat te denken van de eerste mens op de maan. En… was je vroeger fan van de Beatles of juist de Rolling Stones. Reed je op een Puch of een Zundapp? En… danste je in de jaren 60 ook de twist? Een bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zet je zeker aan het denken. Kortom: bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn maak je kennis met indrukwekkende zandbeelden (let ook op de bijzondere details!) die het dagelijks leven van weleer vast leggen, zodat de herinnering niet verloren gaat.

Koningshuis
Ook aan het Koningshuis wordt volop aandacht besteed. Want… ’t Veluws Zandsculpturenfestijn heeft een prachtige expositieruimte waar je zo’n 50 schilderijen (niet van zand!) uit de tijd van Ot en Sien én het Koningshuis uit het atelier van Jacob Tuijn kunt bewonderen. Alle werken zijn de gehele periode dat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaatsvindt, te bekijken! In dezelfde ruimte staan ook verschillende zandbeelden van de toenmalige Koninginnen. En… omdat de Nachtwacht op ware grootte (maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter) afgelopen jaar zo’n succes was, blijft deze hangen in de expositieruimte. Vijf jaar deed kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen erover om de Nachtwacht, het meesterwerk van Rembrandt van Rijn, tot in detail na te schilderen.

Puzzelen maar…
Denk je dat je alles hebt gezien, dan leidt het wandelpad je naar een andere (overdekte) ruimte. Hier kun je genieten van maar liefst 40 zandsculpturen die als kinderboeken zijn uitgebeeld in zand. Boeken die we lazen toen we zelf klein waren en boeken die we nu nog voorlezen en gelezen worden. Denk aan Jip en Janneke, Pietje Bell, Swiebertje of Pinkeltje, maar ook aan Woezel en Pip. Ze komen allemaal aan bod! Weet jij alle namen van de kinderboeken? Lever het prijzenformulier in en maak kans op mooie prijzen.

Bloemenpracht
Houd je van bloemen, dan kun je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn je hart ophalen. Twee weken voordat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn officieel haar deuren opende voor het grote publiek, toverde Rob Verlinden het park om in een kleurige bloemenzee, zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen. Ook de grote vijverpartij met waterval trekt veel bekijks. Leuk is ook dat je tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (er is zowel een binnen- als buitenterrein) de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond hoeft te zien. Ook van bovenaf kun je een blik werpen op de bijzondere werken. Neem plaats in een van de karretjes die over de monorail rijden en ontdek het gehele buitenterrein (leuk voor jong en oud!). Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn.

Dagje uit
Je hoeft je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn geen moment te vervelen, want naast het bekijken van de zandsculpturen (dit neemt echt wel een middag in beslag) is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er (woon)winkels en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op je gemak tuinideeën opdoen en de mooiste tuindecoraties en beelden bekijken.

Prijs & openingstijden
’t Veluws Zandsculpturenfestijn, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zandsculptuurevenement in Nederland, vindt plaats t/m 31 oktober 2015 in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen:
– 0 t/m 5 jaar: gratis
– 6 t/m 12 jaar: € 4,50
– 13 jaar en ouder: € 9,50
Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl (auto kunt u gratis parkeren en het gehele park is rolstoelvriendelijk).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.