logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Yoko, Just Bridge Entertainment

Ken je het boek Yoko nog, dat we vorig jaar recenseerden? Het is geschreven door Knister, je weet wel, de schrijver van onder andere Heksje Lilly. Een geheimzinnige schrijver, die al heel wat originele boeken op zijn naam heeft staan. Waaronder dus ook Yoko, een boek over een kleine Yeti.

Maar genoeg over het boek: hier gaat het natuurlijk over de film. Deze volgt wel dezelfde verhaallijn: een kleine Yeti wordt per ongeluk uit zijn natuurlijke omgeving meegenomen door een jager, Schneider. Al gauw ontdekt de jager het kleine wezentje, en weet al direct: hier kan hij groot geld mee verdienen! De dierentuindirecteur heeft namelijk een flinke verzameling opgezette dieren, en daar past deze unieke vriend prima tussen!

Maar de Yeti weet te ontsnappen, en komt in het gezien van Pia terecht. Daar wordt hij – na een kort aarzelen – hartelijk ontvangen. In ieder geval door Pia en haar jongere zusje, want hun moeder weet van niets. Hoe kan dat ook, ze is zo druk met werken! Alle drie gaan ze gebukt onder het verlies van hun vader. Die is een jaar geleden overleden. Pia heeft het er bijzonder moeilijk mee!

De strijd gaat nu tussen Pia en de vreemde jager Schneider, die zichzelf maar wat graag verkleedpartijtjes uitvoert. Zo gaat hij op onderzoek als ijsverkoper, ongediertebestrijder en meer. Pia probeert daarentegen de Yeti (genaamd Yoko) voor zichzelf te houden. Ze vind in hem vriendschap en vrede, een stukje rust in haar moeilijke periode. En daarbij komt dat Yoko de nodige zorg benodigt: hij komt uit Tibet, en moet goed koud blijven!

De film zelf is geweldig mooi gemaakt. Yoko ziet er realistisch uit, maar jammer genoeg heeft hij wat weinig gezichtsuitdrukkingen. Vooral zijn mond ziet er – in de ogen van volwassenen – wat statisch en kunstmatig uit. De rest is echter prachtig, en kinderen smullen van het verhaal. Er zitten voor jongere kinderen wat spannende en zielige momenten in, maar vanaf een jaar of 7 zullen kinderen er zeker van smullen. Let wel op, want de jager houdt er nog wat eigenaardig taalgebruik op na: bovendien is hij nogal agressief naar dieren toe, vooral tegen de beer in het begin.

Yoko, Just Bridge Entertainment

Tijdsduur: 103 minuten, Avonturenfilm.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 12,99 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.