logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Yellowface, Rebecca F Kuang

Yellowface van Rebecca F Kuang heeft voor een ware ophef gezorgd in uitgeversland. Haar bijna satirische roman heeft namelijk wat kritische noten, die heel wat mensen toch aanspreken op hun gedrag of denkwijze. Sinds kort is dit felgeel gekleurde boek ook in het Nederlands verkrijgbaar en mochten wij een exemplaar ontvangen voor een eerlijke review. Daar komt-ie!

Yellowface

Yelloface draait om Juniper Hayward, of June zoals ze zichzelf liever noemt (en dat is niets meer dan logisch, lijkt me zo). Ze is een aspirant schrijver, maar het lukt haar niet echt om voet aan de grond te krijgen in de schrijverswereld. Tegelijk met haar volgde de Chinese Athena Liu, wie het direct voor de wind ging. Haar boeken worden met open armen ontvangen, ze krijgt direct boekcontracten aangeboden waar behoorlijke bedragen mee gemoeid zijn én haar boek wordt zelfs verfilmd door Netflix – tegenwoordig een ultiem streven.

Jaloezie ten top

En hoewel June denkt dat zij en Athena helemaal geen vriendinnen zijn, zoekt Athena toch telkens weer contact… en gaat Juniper er in mee, jaloers luisterend naar al die verhalen en het feit dat Athena met geld kan smijten zonder er bij na te denken, terwijl June moet bezuinigen op alles wat ze doet. June verwijt dit aan Athena’s culturele achtergrond, wat haar een voordeel geeft binnen de uitgeversbranche. Positieve discriminatie, dat in June’s ogen behoorlijk negatief uitpakt. Tot het op een avond mis gaat: tijdens een avondje stappen besluit Athena pannenkoeken te bakken voor June. Samen proberen ze er zo veel mogelijk te eten in een zo kort mogelijke tijd… waarbij Athena letterlijk stikt.

Diefstal en plagiaat

Terwijl Athena dood op de grond ligt, ziet June de kans om een concept-roman te stelen. Athena houdt er namelijk behoorlijk eigenaardige werkwijzen op na, bijvoorbeeld het koppige principe om pas te vertellen over een boek als het complete concept er ligt. En hoewel het concept klaar ligt om gelezen te worden, is June de enige die er van weet. Een briljante kans dus om even flink geld te verdienen! Het boek betreft een historische roman over de Chinese arbeiders die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Britten werden gerekruteerd en vervolgens uitgebuit. Vanaf dat moment schippert June tussen genieten van de populairiteit en geld… maar ook door een schuldgevoel en het dreigende zwaard van Damocles dat boven haar hoofd wiebelt. Zou iemand ontdekken dat het Athena’s verhaal is? Zelfmedelijden, zelfverheerlijking en vergoeilijking van haar daad wisselen elkaar af in het boek. Ze ontdekt ook dat ook Athena behoorlijk wat elementen ‘steelt’ om voor zichzelf te gebruiken. Doet June nu niet hetzelfde?


Ga direct naar Yellowface op BOL.com.

Recensie over Yellowface

Het is en blijft de vraag of Juniper een oplichter is of niet. Heeft ze haar boek niet simpelweg gebaseerd op het onderzoek van Athena? Moet ze genoegen nemen de keerzijde van positieve discriminatie, met een voorkeur voor de industrie om zich te richten op raciale dicersiteit? De thriller verschuift langzaam van een melodramatisch verhaal over een beginnend schrijver naar een spookverhaal, wanneer June denkt Athena overal te zien – en helemaal wanneer haar Instagrampagina weer nieuwe posts produceert. Is het allemaal een spelletje? Of probeert iemand wraak te nemen? Het maatschappij-kritische boek heeft ook heel wat satirische momenten die de schrijverswereld een humoristische spiegel voorhouden. Iedereen bluft, niemand is echt of authentiek – dat is de boodschap die Kuang lijkt over te dragen. Toch is er ook een kritiekpunt aan Yellowface, en dat is misschien de vertaling, die qua woordkeuze soms wat te letterlijk bij de Engelstalige bron lijkt te liggen en daardoor soms wat stug overkomt.

Score: 8


Informatie

Titel: Yellowface
Auteur:
Uitgever: The House of Books
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789044367904
Prijs: 15 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.