Recensie: Yamada Way of the Samurai, Splendid Film


Yamada way of the samuraiBinnen het genre actiefilms worden Thaise actiefilms steeds populairder. Films als “Ong bak”, “Chocolate”, “Born to Fight” hebben daar allen hun steentje aan bijgedragen. In de film spelen namelijk niet zomaar acteurs, neen, echte K1-vechters zijn ingehuurd om het geheel zo echt mogelijk te laten ogen. Terloops wordt er nog een extra vechtstijl geïntroduceerd, op het moment dat de vechtkunst van ed Samurai wordt gecombineerd met die van de Thaiboksers.

Het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw, in Ayothaya. De Japanse Samoerai krijger en avonturier Yamada Nagamasa (Seigi Ozeki) woont in de hoofdstad van Thailand en vecht daar als huurling in het leger van koning Naresuan. Nadat de oorlog voorbij is met de vijandige staat heerst er echter nog steeds onrust in Ayothaya.
De stad wordt geterroriseerd door een groep Japanse Samoerai. Yamada gaat het gevecht aan tegen deze opstandelingen en raakt hierbij ernstig gewond. Hij wordt gered door een groep Thaise krijgers. Als Yamada herstelt is van zijn wonden bewijst hij zich tegenover de Muay Thai krijgers, maar ontdekt dat zijn Japanse krijgerskunsten niet opgewassen zijn tegen de wapens van de Muay Thai vechtkunst; vuisten, voeten, knieën en ellebogen. Zodra Yamada de Thaise krijgerskunst bijna perfect beheerst besluit hij wraak te nemen op de Samoerai opstandelingen en de Thaise bevolking te wreken die ze vermoord hebben…

Yamada, Way of the Samurai is overigens niet zomaar een actiefilm. Het richt zich ook op de culturele verschillen tussen de twee landen, het winnen van vertrouwen en het schikken naar een bepaalde situatie. Het legt bovendien grote nadruk op trouwe en vaderlandsliefde voor een ander land. Dat alles wordt gekoppeld aan een klein meisje en een ouder meisje, die verliefd lijkt te zijn op Yamada. En die liefde is volgens mij ook wederzijds, hoewel er geen stappen op worden ondernomen. Het blijft een beetje hangen als een rode draad, met het kleine meisje als komische noot. Een schril contrast tegen de harde actie, waarbij botten worden gebroken, hoofden omgedraaid en het bloed rijkelijk langs de Samuraizwaarden afdruipt. De gevechtskunst wordt overigens duidelijker tijdens de trainingen dan bij de echte conflicten. Dan wordt er namelijk dankbaar gebruik gemaakt van zwaarden, die voor enorm veel gore zorgen. Een beetje eentonig wordt het zelfs, en dat is erg jammer. Ondanks die tegenvaller is het echter wel een stoere actiefilm, met een diepere lading dan de meeste actiefilms.

Yamada Way of the samurai, Splendid Film

Tijdsduur: 98 minuten, Actie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 14,99 euro), Blu-ray (ca. 19,99 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.