logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: XL-gids: Mac voor senioren, Jeroen Horlings


De XL-gids Mac voor senioren richt zich – zoals de titel al duidelijk maakt. op ouderen die in het bezit zijn van een Apple computer. Ongeacht of dat nu een MacBook Pro is, een Mac Mini of een iMac. Het gaat namelijk om de programma’s die er op staan, en al die computers werken op eenzelfde manier. In het boek leer je alle basisvaardigheden: het bedienen van de Mac, internetten en e-mailen, het werken met bestanden en bovendien leer je populaire programma’s kennen om je foto’s en muziek mee te organiseren en ze mee te bekijken of te beluisteren. In de XL-gids leer je alle onderdelen van de computer kennen. Daar zit natuurlijk een mooie logica in, van het aanzetten en naar smaak aanpassen van je computer tot het werken met verschillende programma’s, maar door een heel ruime opzet en onderverdeling in kleinere segmenten vormt het ook een geweldig naslagwerk voor als je op een later tijdstip iets wilt doen maar niet meer precies weet hoe. Hoewel de uitleg in het boek netjes en stapsgewijs is, wordt dat niet meteen duidelijk. De heldere, ruim opgezette pagina’s hebben maar één foto, en de tekst loopt direct achter elkaar door. Naast het omschrijvende karakter van de meeste handelingen en activiteiten wordt er door het boek heen ook wel het een en ander echt stapsgewijs uitgelegd. En dat is eigenlijk wel erg prettig: sommige boeken voor senioren kauwen alles zo ver voor, dat het lijkt alsof senioren echt bij het handje genomen moeten worden, omdat er anders alleen maar chaos uitbreekt. Dit boek is helder opgezet met een redelijk groot lettertype, wat het prettig leesbaar maakt. Verder is de uitleg volledig, maar niet helemaal voorgekauwd – er wordt gewoon verwacht dat er een goed stel hersenen in de bovenkamer meedraaien. En dat je ook zelf kunt nadenken en verbanden kunt leggen tussen verschillende elementen. Zo wordt je uitgedaagd om alles te doen met je computer wat je hartje begeert. En mis je iets, dan pak je het boek er gewoon nog eens bij. Een handige handleiding! XL-gids: Mac voor senioren, Jeroen Horlings Pearson Benelux, maart 2014, 196 pagina’s, paperback. Prijs: 24,95 euro. ISBN: 9789043031097

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. cor Broeders avatar
  cor Broeders

  mac voor senioren zouden misschien een een site op kunnen voeren met contactadvertenties (schriftelijk) daar ouderen dan op papier elkaar op de hoogte kunnen houden van intresses etc. nu moet alles immers maar snel per computer en liefst nog met glasvezelkanalen, maar ouderen willen liever iets op tekstverwerker en via de post, moeten ze a. naar de postbus, dus een sociaal controle moment, en b. het postmomentje thuis heeft spanning.
  groeten cor broeders

 2. Wil avatar
  Wil

  Valt helaas tegen, eigenlijk meer voor overstappers van een PC naar een Mac. Veel over muziek. weinig over foto’s. Stap voor stap is ook vaak niet goed weer gegeven zo dat je nog te pletter zoek.


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.