logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: X-Shot waterpistool/dartpistool, Zuru


Van televisie zijn we al enkele jaren bekend met de pistolen van Nerf: ze bieden de gebruiker de mogelijkheid om met grote snelheid darts of water te schieten op een geduchte tegenstander. Nadeel van deze pistolen is echter: er moeten batterijen in. En niet zo weinig ook! Ze werken namelijk op luchtdruk, die continu wordt aangevuld middels een motortje. Dit heeft twee beperkingen. Ten eerste: het is niet leuk als je batterijen op zijn, en bovendien is het niet leuk dat je er direct een veelheid in moet stoppen. Ten tweede: het maakt geluid. Voorzichtig achter iemand sluipen om hem te lijf gaan zit er dan ook niet in.

X-Shot is anders. Ze schieten zowel water als pijltjes (tegelijk, met eenzelfde wapen) of darts en schijfjes, afhankelijk van het pistool. Hoe? Je trekt aan een laadkoord, waarna er een veer wordt gespannen. Simpel. Je schiet, het kunststof koord schiet terug, en het enige dat je dan moet doen is snel herladen. Dan kan ofwel door een nieuwe dart-pijl (van zacht foam, met een zacht rubber dopje) in de loop van je pistool te steken, om vervolgens het pistool weer op scherp te stellen. Heb je te weinig aan 1 soort munitie? Plaats je twee soorten, dan worden ze beide gelanceerd bij het overhalen van de trekker. Heb je bijvoorbeeld de X-Shot Dual, dan heb je de mogelijkheid om tegelijkertijd een dart weg te schieten, alsmede een foam disc te lanceren. De X-Shot Stealth heeft op zijn beurt weer een handig uitneembaar waterreservoir (superhandig om bij te vullen) dat gebrukt kan worden in combinatie met de foampijltjes. Kijk dus even wat je wilt gebruiken alvorens je tot aanschaf overgaat, en bepaal ook even wat voor formaat je wilt: je hebt wat eenvoudigere pistolen, die zeer handzaam zijn en lekker in de hand liggen, of grote geweren, die je echt met twee handen moet gebruiken. Wel stoerder, maar ook wat minder handig om mee rond te rennen. De geweren kunnen wel tegen een stootje, daar hoef je niet bang voor te zijn. Ze zijn gemaakt van degelijk materiaal, en zitten goed in elkaar. Tot nu toe was er dan ook geen krasje of deukje te bekennen, na vele uren spelen. En dan zijn mijn jongens niet van het voorzichtige soort…

De stevige en degelijk aanvoelende X-Shot geweren hebben dus een aantal voordelen boven de andere gewerenreeks die op dit moment populair is. De voordelen zijn echter ook goed en duidelijk. De darts komen minstens zo ver dan met de Nerf (wat wel een prestatie is: de geweren hebben een dusdanig ingenieus afschietmachanisme dat er een flinke kracht achter zit, zonder dat er mechanische hulpmiddelen aan te pas hoeven te komen), hoewel de Discs het wat af laten weten. Deze discs zijn stoer, maar eerder voor wat actie dichtbij. Het is echter wel erg leuk om twee verschillende soorten munitie tegelijk te kunnen wegschieten met eenzelfde wapen, met als grote voordeel: je hebt geen batterijen nodig!

Bij ieder geweer worden natuurlijk de nodige pijltjes en schijfjes geleverd. Wil je meer en langer zonder dat je ze allemaal weer moet verzamelen? Dan zijn er refill-packs beschikbaar, waarin een assortiment foamdarts zit.

Het soort speelgoed natuurlijk discutabel: wanneer geef je je kind een wapen in handen, geef je toestemming om op elkaar te schieten, en vanaf wanneer? Deze pistolen hebben allen een leeftijdsindicatie. Een goede richtlijn. En verder: het is echt actief buitenspeelgoed. Je kunt je dan afvragen: wat laat je ze anders doen? Veel kinderen zitten tegenwoordig binnen aan de buis gekluisterd, spelen spellen waarbij ook actie en geweld om te hoek komt kijken, zien beelden op televisie die ze wellicht nog niet hadden hoeven zien… In mijn bescheiden mening is er dan niet zo veel mis met lekker in een bos of op het veld rondrennen om pijltjes op te rapen, achter elkaar aan te rennen en – inderdaad – om op elkaar te schieten, om elkaar vervolgens met een pijltje te ’tikken’. Want het is natuurlijk aan jou als ouder om ze wat sturing te geven, en ze elkaar niet ‘neer te schieten’, ’te doden’ of ’te verslaan’, maar bijvoorbeeld door ze punten te laten verdienen met iedere keer dat ze iemand anders ’tikken’.

X-Shot
Zuru. Leeftijd: vanaf 6 jaar. Prijs: vanaf 9,99 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.