logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wospido, het ultra snelle woordspel


Wospido

Pim pam pet kennen we allemaal. Je draait een kaartje om met een onderwerp, draait aan een wil en voila, daar is de letter. Raden maar! Wospido lijkt heel erg op dit principe, maar het is in één opzicht anders: het werkt helemaal met kaarten. Op iedere ronde kaart staat een onderwerp en een letter. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld: Noem iets dat kleiner is dan een appel, Een hoofdstad van Europa, maar ook Omschrijf je buurman, of Noem een Superheld.

Nu zul je denken: da’s lekker makkelijk: ieder onderwerp heeft immers een letter op zich, je weet dus meteen welk woord je moet roepen. Toch is het net iets anders, want het gaat om de letter van de kaart eronder! De ‘spelleider’ leest de ronde kaart voor, en legt hem ernaast. De letter van het onderwerp komt nu dus naar voren, en dan is het roepen geblazen! De persoon die als eerste een juist antwoord weet heeft gewonnen. Welk antwoord is goed? Welnu: het antwoord dat wordt goedgekeurd door de andere spelers. En daar zit wel een zwak punt van dit spel: de spelers moeten ongeveer op eenzelfde niveau zitten. Wij hebben het gespeeld met kinderen van 6 en 8 jaar: dan is het verschil in algemene ontwikkeling best groot, zeker aangezien de oudste toch al wat aardrijkskunde heeft gehad, en heeft kennisgemaakt met geschiedenis. Toch bleken de twee redelijk aan elkaar gewaagd, zeker omdat de jongste razendsnel is met zijn antwoorden en met de nodige grapjes zorgt voor extra bedenktijd… slim!

Wospido

De ronde kaarten zijn netjes afgewerkt en leuk vormgegeven. Je bergt ze netjes op in een rond blik, en zijn groot genoeg om makkelijk te kunnen schudden. Door dat consequent te doen blijft er ook wat variatie aanwezig in de onderwerpen en letters. En weet je een keer een woord niet, dan leg je de kaart opzij of steekt hem ergens anders in de stapel – net wat jij wil. Het grote voordeel van Wospido boven Pim pam pet is dat je het spel overal kunt spelen, je hebt geen stabiele en stevige tafel nodig. Ook zijn zowel de onderwerpen als de letters van alle kanten goed leesbaar. Top!

Informatie

Wospido, MEGABLEU
Prijs: 11,99 euro. Leeftijd: 6-99 jaar.
Aantal spelers: vanaf 2 spelers. Speltijd: ongeveer 10-15 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.