logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Voor fans van maffe boeken: Wonkenstein: Het schepsel uit mijn kast

Wonkenstein - het schepsel uit mijn kastLaat ik je even voorstellen aan Rob. Hij is twaalf jaar en heeft een hekel aan lezen. Tja, zo ken je vast ook wel een paar jongens. Zijn ouders proberen hem aan het lezen te krijgen en geven hem een paar coole boeken, maar die gooit Rob gewoon in zijn kast. Uit het oog, uit het hart. Maar wat Rob niet weet, is dat er iets raars is met de kast. Het is namelijk niet zo maar een kast: hij is vroeger gebruikt als laboratorium. En zo komt het dat de boeken tot leven komen. Zo’n beetje dan: ze mixen zichzelf tot één schepsel: Wonkenstein.

Wonkenstein

Wonkenstein is een combinatie van Willy Wonka – uit Sjakie en de Chocoladefabriek, inderdaad – en Frankenstein, uit het boek uhm… tja. Frankenstein. Je kunt je voorstellen dat een mix tussen een griezelmonster en een chocoladefanaat best bizar is, en dat is ook zeker de insteek van dit boek. Het hele verhaal wordt vanuit Rob geschreven en leest daarom als een dagboek. Juist, net als Dagboek van een Loser (en alle boeken die daar op lijken, zoals Tom Groot of Niek de Groot). Maar dan zonder het echte dagboek-element, dus zonder de schriftlijntjes of het ietwat lastig te lezen handschrift. Maar vrees niet, want ook het boek Wonkenstein bevat veel leuke tekeningetjes, die niet in een dagboek zouden misstaan – en het is minstens zo grappig. Misschien zelfs nog wel grappiger, omdat het zo raar is.

Humor

Dat is ook een element waar Wonkenstein zich echt in onderscheid ten opzichte van de andere boeken. Waar de ‘dagboeken’ veel steunen op wat leedvermaak en soms ietwat platte humor, gaat het bij Wonkenstein op een ander niveau. Natuurlijk heb je ook de standaard grappen en zijn ze veelal behoorlijk voorspelbaar, maar er zitten ook flink wat originele grappen in. Soms zitten ze in de tekst verstopt, dan weer in de plaatjes. Zeker is wel dat je je geen pagina zult vervelen en het boek maar lastig weg kunt leggen.

Informatie

Het schepsel in mijn kast: Wonkenstein,
Illustrator: Veronique Lefevre Sweet De Eenhoorn, 230 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789462912175. Prijs: 14.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.