logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wie Was Het? Ravensburger


Wie was het? Dat is de opdracht en tevens de naam van het nieuwste bordspel van Ravensburger waarbij alles draait om een ring met een magische steen die het land beschermt tegen de boze tovenaar. Maar… de ring is gestolen en het land is in rep en roer. Door goed samen te werken én te luisteren naar de sprekende schatkist winnen de spelers met zijn allen! Zou het lukken om het Koninkrijk te beschermen?

Een wijze koning leeft samen met zijn hofhouding in een groot kasteel (het spelbord is de plattegrond van het kasteel). Maar… op een dag krijgt de koning het bericht dat de boze tovenaar is gezien én dat hij in snel tempo het kasteel nadert. Direct gaat de koning op zoek naar zijn ring, maar ontdekt tot zijn spijt dat deze is verdwenen. Iemand heeft de ring gestolen! Naar het laat aanzien, komt de tovenaar omstreeks zes uur aan bij het kasteel. ’s Middags besluiten de bewoners om ook buiten het kasteel naar de dief te gaan zoeken. Alleen de kinderen blijven in het kasteel achter…

De kat lag de hele nacht bij de kasteelpoort en weet heel zeker dat ze die nacht niemand het kasteel heeft zien verlaten. De hele dag heeft ze geprobeerd dit aan de volwassen kasteelbewoners te vertellen, maar die wilden niet luisteren. Nu gaat ze heel opgewonden naar de kinderen en vertelt ze wat ze moeten doen, want kinderen kunnen wél met dieren praten. ‘De ring moet nog in het kasteel zijn en de dief is betoverd door de tovenaar om de ring te stelen. Spreek met de dieren en geef hun het voedsel waar ze om vragen. In ruil daarvoor geven ze aanwijzingen. Probeer te ontdekken wie de dief is en open zijn kist. Lukt dit niet voor zes uur, dan is het Koninkrijk verloren’. Kortom; ontsluier met z’n allen het geheim van de sprekende dieren en vind de dief!

Wie was het? is een prachtig vormgegeven bordspel waarbij de magische en sprekende schatkist een hoofdrol speelt. Deze schatkist vertelt de kinderen namelijk wat ze moeten doen. Door op een toets te drukken, spreekt er altijd een dier of een persoon tegen je. Denk goed na welke actie je wilt uitvoeren en overleg met de andere spelers welke actie het meest zinvol is. In Wie was het? gaat het er namelijk niet om welke van de spelers als eerste het mysterie oplost, maar dat het wordt opgelost. Gezamelijk, wel te verstaan. In iedere ruimte huist een ander dier. Door eerst op de knop van een dier (en dus kamer) de klikken, en vervolgens een actie te selecteren, wordt er een actie mogelijk of een zin gezegd. Zo is het mogelijk om ruimtes te doorzoeken, betoverende voorwerpen te gebruiken of met een sleutel de kist van de verdachte te openen. Ook kan er worden gekozen om een dier eten te geven in ruil voor aanwijzingen. Dat eten wordt gevonden in één van de kamers, dat de kinderen automatisch zal doorzoeken. Het spel kent drie moeilijkheidsniveaus en blijft keer op keer leuk!

De schatkist is in dit geval echt de spelleider: het heeft een aantal vaste stramienen die worden doorlopen, om zo tot een oplossing te komen. Het apparaat houdt zelf in de gaten welke kamers en handelingen zijn uitgevoerd, en onthoudt dit ook. Wordt er een dier om raad gevraagd in ruil voor wat eten, maar de kinderen zijn nog niet in de betreffende kamer geweest, dan wordt dit ook netjes gezegd. Het spel kent dan ook heel weinig valkuilen of onoplosbare raadsels. Het enige nadeel is soms de verstaanbaarheid van het apparaat: het klinkt niet zo hard (gelukkig) en wat blikkerig, waardoor de kinderen best stil moeten zijn om alle aanwijzingen goed te horen. Lukt het ze een eerste keer niet, dan is de opdracht natuurlijk wel nog een keer te horen.

Daarmee is Wie was het? een superleuk spel, waarin de kinderen leren samenspelen. De ‘valkuil’ in het spel, een spookje dat in een vaste baan door het kasteel beweegt, zorgt dan ook voor grote hilariteit als hij één van de spelers aanraakt. Deze moet namelijk terug naar het beginpunt, de kinderkamer. Hoewel het lijkt alsof dat ene kind het slechtoffer is van het spook heeft het mis: al snel wordt het door iedereen als een struikelblokje ervaren!

Wie was het? Ravensburger
Leeftijd: vanaf 6 jaar. Spelers: 2-4

Tijdsduur: ca. 45 minuten. Prijs: ca. 30 euro

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.