logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wie is er bang voor de boze heks? Jonas Boets

Wie is er bang voor de boze heks? Lentebloesem, het meisje dat in dit prentenboek de hoofdrol speelt, zeker niet. Sterker nog: ze wil er dolgraag eentje zijn! Het lijkt haar helemaal geweldig om rond te kunnen vliegen op een bezemsteel. De rest interesseert haar niet zo. Maar ja: een goede heks moet gemeen zijn, en Lentebloesem – of Abracadabra, zoals ze zichzelf noemt – klopt bij de heksen aan. Ze moet zich natuurlijk eerst bewijzen, en iets heel gemeens doen. Abracadabra moet één slechte daad stellen om een heks te worden. En dus gaat ze in sprookjesland op zoek naar iemand om een gemene daad op te verrichten.

Zo komt ze terecht in een aantal verschillende sprookjes, zoals Doornroosje en Sneeuwwitje. Maar keer op keer mislukken haar gemene plannetjes, en eindigen de sprookjes weer in een happy end. Keer op keer mislukken haar gemene plannetjes dus. Zelfs kinderen vetmesten lukt haar niet, hoewel Hans en Grietje deze jonge heks gelukkig niet verbranden in de oven… totdat Abracadabra iets unieks ontdekt als ze teleurgesteld bij de feeën aankomt… die kunnen namelijk ook vliegen!

Wie is er bang voor de boze heks is een verrassend prentenboek, dat sprookjes en slecht-zijn in een heel ander daglicht stelt. Het is natuurlijk erg grappig dat het boek verschillende sprookjes op de hak neemt, waardoor de kinderen telkens op het verkeerde been heeft gesteld. Het boek is leuk getekend, met vlotte pentekeningen en een leuke invulling van waterverf. Niet alle grapjes in dit boek zijn echter gericht op kinderen. Sommigen vergen toch wel enige kennis van de sprookjes, waardoor de grapjes wellicht niet altijd doorkomen. Tenzij je zelf een sprookjesfanatiekeling bent, en ze al veelvuldig aan de kinderen hebt verteld. Een leuk en origineel sprookjesboek dat kinderen laat zien dat ze problemen en wensen ook van een andere kant kunnen bekijken – voor elk probleem is een oplossing!

Informatie

Wie is er band voor de boze heks?, Jonas Boets

Illustrator: Richard Verschraagen
De Eenhoorn, 48 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,50 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789462910669


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.