logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wie heeft die scheet gelaten? Kim Koelewijn en Daniëlle Schothorst

De koning heeft een probleem, een groot probleem. Elke avond gebeurt hetzelfde. Vlak voordat het toetje wordt gebracht, laat iemand in de eetzaal een scheet. Een stille, vieze scheet. Neus, de beste schetendetective van het land, gaat op onderzoek uit. De dader komt uit een heel onverwachte hoek.

Wie heeft die scheet gelaten? is een waar modern sprookje: het speelt zich af in de sprookjesachtige sfeer van een kasteel en adellijke koning en hofhouding, terwijl de koning tegelijkertijd achter zijn computer kruipt om de detective Neus een e-mailtje te sturen. Tussendoor? Veel woordspelingen, scheten, verdachtmakingen en beschuldigingen. Hilariteit voor kinderen, zonder enige uitzondering, waarbij oudere kinderen bovendien kunnen genieten van een ‘tweede’ en soms zelfs een ‘derde’ laag binnen het verhaal, dankzij de woordgrapjes, woordspelingen, en verwijzingen naar van alles en nog wat in het dagelijkse leven.

De illustraties zijn uitbundig en kleurrijk, en vullen het verhaal aan door te verbeelden wat er wordt verteld. Hierdoor krijgt het verhaal nog een extra dimensie. Die is overigens ook op twee andere manieren mogelijk: bij het boek hoort namelijk ook een heuse website, en een app, waarmee je het verhaal interactief kunt bekijken en bovendien het bijbehorende lied kunt horen. Je kunt er natuurlijk ook spelletjes mee spelen. Bovendien leert de app je alles over de schone kunst van het scheten laten, onder de noemer Weetjes over scheetjes! Een vrolijk en grappig prentenboek met een héél herkenbaar onderwerp!

Kim Koelewijn, dochter van Peter Koelewijn, is creatief, muzikaal en moeder van twee dochters. Ze schreef o.a. nummers voor Ruth Jacott en voor het theater.

Wie heeft die scheet gelaten? Kim Koelewijn en Daniëlle Schothorst
Kluitman, september 2011, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789020682793


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.