logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Whizzy Wiskunde – 50 coole wiskundeweetjes voor kinderen en slimme ouders

whizzy wiskunde Wiskunde is saai. Toch? Sorry als ik hiermee (wiskunde) leraren voor het hoofd stoot, maar ik denk dat weinig kinderen het niet met me eens zullen zijn! Toch klopt die uitspraak voor geen meter. Wiskunde is helemaal niet saai! Het is veel interessanter en vooral veel leuker dan je ooit zou kunnen denken. Dat saaie karakter van wiskunde komt vast voort uit het feit dat je-als leerling-oefeningen en sommen eindeloos moet blijven herhalen, tot je ze letterlijk kunt dromen. Het kleine boekje Whizzy Wiskunde laat zien dat er veel meer zit in wiskunde dan het eindeloos herhalen van optelsom een. Wiskunde is namelijk veel meer dan 2 + 2 = 4! In dit smalle boekje staan 50 coole wiskunde weetjes die eigenlijk voor iedereen geschikt zijn. Maar ja, iedereen vanaf ongeveer groep 6 dan. Vanaf die groep heb je ongeveer genoeg bagage om eenvoudige sommen uit je hoofd te weten, en te kunnen beredeneren hoe je wiskundige problemen zou kunnen oplossen die in dit boekje vermeld staan. En die wiskundige problemen zijn heel erg divers. In dit boekje worden namelijk zo’n beetje alle belangrijke wiskundige principes uitgelegd. Nu klinkt het natuurlijk net als een of ander saai leerboek, maar dat is zeker niet zo. Je wordt namelijk bij ieder wiskundige principe meteen in het diepe gegooid door een probleem voor je kiezen te krijgen. Iedere inleiding bestaat namelijk uit een korte introductietekst, waarbij je een soort problemen krijgt voorgeschoteld. Kun je dit probleem zelf oplossen? Heel goed! Lukt je dat nog niet? Geen probleem, want meteen na die inleiding krijg je in een paar korte stappen te lezen hoe je moeiteloos tot de oplossing komt. Naast dat korte stappenplan kun je ook wat meer lezen over de achtergrond van de wiskundige theorie, zodat je die theorie ook passen op andere situaties. Daarmee is het een heel volledig boekje vol wiskundige kennis, dat op een heel leuke manier wordt gepresenteerd. De weetjes en raadsels zijn leuk en helder geschreven, en aangevuld met grappige tekeningen die het hele verhaal wat luchtiger maken. Vergis je overigens niet: Whizzy Wiskunde is geen boek voor bollebozen, maar ook juist voor kinderen die moeite hebben met het uitrekenen van bijvoorbeeld het oppervlak of inhoud van voorwerken, het uitrekenen van vermenigvuldigingen onder de tien, en ga zo maar door. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kun je je vastbijten in moeilijkere problemen.

Informatie

Whizzy Wiskunde, Tracie Young Katie Hewett Karakter uitgevers, 112 pagina’s, hardcover. Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789045206677

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.