logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Welkom thuis, Chrononauten, Dirk Weber

Dirk Weber zet met zijn boek Welkom Thuis, Chrononauten in op een nieuw type kinderboek, dat hopelijk steeds populairder gaat worden. Of beter: een ouderwets goed kinderboek, met een gestaag tempo en tijd om af en toe mee te denken en je in te leven, in plaats van je op een Hollywood-achtige manier mee te trekken door verschillende snelle scènes.

Trager tempo

Boeken als deze of bijvoorbeeld De Jongen die van de Wereld Hield houden een iets ander tempo aan. Ze zijn niet traag of saai, dat zeker niet, maar ze missen die stroomversnellingen die je in sommige populaire boeken vind. Op die manier weten ze een realistische wereld neer te zetten, waarbij jij je beter kunt inleven in de hoofdpersoon – in wat voor fantastische situatie die zich ook bevind.

De geschiedenis van Barend

In Welkom Thuis, Chrononauten lees je over het avontuur van Barend, die in 1953 leeft. De wereld is redelijk herkenbaar van de huidige tijd, maar toch is het soberder en harder. Zo is Barend een weeskind en moet hij voor een karig loontje werken in een magazijn. Dat geld moet hij vervolgens overdragen aan zijn strenge hospita. Barend zou natuurlijk liever iets anders doen: van zijn moeder (die later zijn tante blijkt te zijn) leert hij tekenen – en dat kan hij bijzonder goed. In zijn pauzes zit hij dan ook op een bankje in het park om tekeningen te maken. Daar wordt hij gespot door een knappe vrouw, Elodie, die hem voorstelt aan veiligmeester Rieter. Rieter is onder de indruk van zijn tekentalent en biedt hem een baan aan… met kost en inwoning.

Nieuwe kansen

Dat levert meteen een beter bestaan op voor Barend, zoals je begrijpt. De jongen hoeft er dan ook niet lang over na te denken! Toch zit er een addertje onder het gras. Rieter heeft namelijk ontdekt dat er tijdpoorten zijn, waarmee je naar het verleden kunt reizen. Maar… meester Rieter heeft daar een bijzonder bedoeling mee. Hij stuurt zijn jonge leerling terug in de tijd om kunstwerken te verstoppen die verloren zouden zijn gegaan. Op die manier kan hij ze terugvinden in 1953 en zijn ze een fortuin waard! Frauderen dus, maar met een grijs randje. Want: als Barend de schilderijen niet zou hebben verstopt, zouden ze verloren zijn gegaan. Is het dan nog slecht? Samen met zijn partner Liz werkt Barend een aantal plannen uit, maar langzaamaan ontdekken ze ook dat het tijdreizen een vervelende keerzijde heeft!


Ga direct naar Welkom thuis, Chrononauten op BOL.com.

Recensie over Welkom thuis, Chrononauten

Het is een bijzonder concept, dat de tijdreizigers (de chrononauten) hinkelen tussen iets goeds – het redden van kunst – en iets slechts – want Rieter wordt er super rijk van. Tot overmaat van ramp ontdekt Barend dat hij zijn leven telkens op het spel zet, waardoor het grijze gebied waarin hij zich beweegt toch echt naar het negatieve wordt getrokken. Samen met Liz ontdekt hij wat echt belangrijk is en trekt hij zijn eigen plan. Ondertussen maak je een reis door een fictieve lijst schilders en gebeurtenissen, maar belangrijker nog: maak je de persoonlijke ontwikkeling van Barend mee, waarbij hij kiest voor het pad van de liefde.

Score: 8


Informatie

Titel: Welkom thuis, Chrononauten
Auteur:
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 365
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 12 jaar
ISBN: 9789045130002
Prijs: 20 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.