logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: We hebben geen idee?! Jorge Cham en Daniel Whiteson

We hebben geen idee?!Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor kinderboeken met een wetenschappelijke inslag. Sommige van die boeken zijn gericht op het overbrengen van een spannend verhaal, wat op één of andere manier draait om een wetenschappelijke gedachtestroom, andere boeken zijn juist informatief en leerzaam, speciaal gericht op het overbrengen van kennis. Die laatste soort boeken begeven zich op behoorlijk glad ijs. Het is namelijk niet eenvoudig om lastige wetenschappelijke onderwerpen over te brengen op kinderen, en dat terwijl ze er op één of andere manier toch mee te maken krijgen. Vanuit superheldenfilms, bijvoorbeeld, of filmseries als Star Wars. Want we hebben geen idee hoe die series en films gebaseerd zijn op wetenschappelijke theorieën!

Duistere materie

Soms ziet het er allemaal heel aannemelijk uit, superkrachten, zwarte gaten, tijdreizen… maar hoe kan dat nou eigenlijk? Is het allemaal wel mogelijk, en zijn er manieren om dat ook echt te kunnen doen? Sommige wel, anderen niet, zo blijkt uit het boek We hebben geen idee?! van Jorge Cham en Daniel Whiteson. Want weet je wat het probleem is: er zijn zo veel knappe wetenschappers die allerlei theorieën en natuurwetten met elkaar kunnen verbinden, dat er gewoon geen mensen en middelen genoeg zijn om ze allemaal te kunnen controleren. Of soms is het gewoonweg niet zo eenvoudig te checken, zoals het maken van anti-materie, wat in de CERN-centrale gebeurt. Wat wel gaaf is, is dat al die theorieën wel eens waar zouden kúnnen zijn. En andere waarschijnlijk heel grote onzin.

Wat is waar?

In dit omvangrijke boek duiken onze twee onderzoekers in al die duistere materie om te zoeken naar waarheden, mogelijkheden en kansen. Wat zou echt kunnen zijn, waar schult een kern van waarheid in? Daarmee ontsluieren ze stiekem een paar van de grootste mysteries van het universum, maar vaak moeten ze ook concluderen: we hebben geen idee. Gewoon, omdat het nog nooit gecontroleerd is. ZO proberen ze antwoord te geven op vragen als Wat is tijd, Wat is ruimte, Wat is donkere energie en nog veel, veel meer science-fiction-achtige vragen.

Conclusie over We hebben geen idee?!

Als er een wedstrijd zou zijn voor welk educatief kinderboek zo veel mogelijk onmogelijke vragen zou stellen, dan staat We Hebben Geen Idee?! waarschijnlijk met stip op 1. Het duikt in de diepste en duisterste mysteries van ons bestaan. Soms kunnen de schrijvers een antwoord formuleren, maar vaak ook niet. Is dat erg? Welnee! De wetenschap staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, en Jorge en Daniel laten je p een heel toegankelijk en leuk geschreven manier kennismaken met deze zware kost. Kwantummechanica, here we come! Door: Score: We hebben geen idee?! krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

We hebben geen idee?, Unieboek het Spectrum, 392 pagina’s, paperback.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789000351732. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.