logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wat zit er in je hoofd? Michael Madeja en Katja Naie


Wat zit er in je hoofd?Je hersenen zijn maar rare organen. Ze zijn sponzig, saai grijs en voelen eigenlijk als een soort leerachtige speelbal aan. Toch regelen die grijze massa, die ongeveer 1400 gram weegt, alles wat je doet en laat. Maar hoe? En waarom? Waarom zijn sommige mensen slimmer dan anderen? En waarom zijn sommige dieren slimmer dan andere? In het informatieve boek over hersenen, Wat zit er in je hoofd? krijg je op ongeveer 80 verschillende vragen een heel duidelijk antwoord.

Dat antwoord wordt gegeven door een heel creatief en geleerd team. De informatie komt van Michael Madeja en Katja Naie. Fotokunstenaar Jan von Holleben ging vervolgens los met die informatie, en maakte in samenwerking met een groepje kinderen heel creatieve foto’s bij. Daarom is het niet alleen een heel leerzaam boek van, maar ook nog eens een heel leuk boek om naar te kijken. Want hoewel de tekst leuk en vlot geschreven is (soms worden er wat grote sprongen gemaakt, zelfs voor volwassenen) maken die foto’s het boek echt helemaal de moeite waard. Geweldige combinatie!

In een aantal hoofdstukken worden antwoorden gegeven op heel bijzondere en uiteenlopende vragen. Denk daarbij aan vragen als ‘hoe komen tijdens het luisteren de woorden in je hoofd’ en ‘wat gebeurt er als we bang zijn’, maar ook ‘zijn planten intelligent’ en ‘waarom vergeet je veel als je oud wordt’. Deze vragen worden heel duidelijk gesteld, eentje per pagina, met daaronder het antwoord omschreven. Natuurlijk worden er ook wat zakelijkere vragen gesteld, zoals hoe hersenen verpakt worden, hoe je beter kunt leren en hoe hersenen werken – bij mensen, maar ook bij dieren.

Het boek Wat zit er in je hoofd is een geweldig leerboek dat helemaal gericht is op hersenen en alles wat daar mee te maken heeft. De biologie ervan, de werking, maar ook wat je er mee kunt en hoe je het meeste haalt uit jouw bovenkamer. Daarbij leer je hoe je hersenen je lichaam aansturen, hoe je hersenen zorgt dat je kunt schrikken en kunt proeven, hoe je kunt lopen, spelen, leren, en dromen. De tekst is duidelijk en helder, hoewel er soms wat grote sprongen worden gemaakt: zo nu en dan kom je ineens een nieuwe term tegen, zonder dat deze echt wordt uitgelegd. Laat je daar niet door afschrikken! Lees gewoon verder, de antwoorden komen allemaal tegemoet.

Informatie

Wat zit er in je hoofd, Michael Madeja en Katja Naie

Illustrator: Jan von Holleben
Ploegsma, 176 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789021673042


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.