logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wat een pech, mijn naam is weg – een persoonlijk prentenboek

wat een pech mijn naam is weg

Wat Een Pech, Mijn Naam Is Weg! is een prentenboek dat het concept ‘persoonlijk prentenboek’ tot een nieuw niveau brengt. Veel persoonlijke boeken verwerken namelijk gewoon de naam van het kind in een boek met een soort ‘zoek-en-vervang’-functie. Het prentenboek Wat Een Pech, Mijn Naam Is Weg! gooit het over een heel andere boeg. Daar bepaalt de naam van het kind het verloop van het verhaal!

Hoe? Welnu, door een kind zijn of haar naam kwijt te laten raken. Het kind (laat ik ‘het kind’ maar even een mannelijke vorm geven, met twee zoons in huis schrijft dat wel zo makkelijk) wordt op een dag wakker en merkt dat zijn naam weg is. Geen idee meer hoe hij heet. Soms heb je dat. Hij gaat vervolgens op pad, en ontmoet het ene vreemde wezen na het andere. Sommige dieren zijn fabeldieren, anderen fabelachtig. Zo komt in ons boekje een Eenhoorn voor, een Feniks, maar ook een Narwal en een Neushoorn.

R_Reus_s_Page_1

Ieder dier heeft een probleem, dat het kind kan oplossen. Als dank daarvoor krijgt het kind een voorwerp mee van het dier, waarop een letter staat. En je raad het al: die letters vormen uiteindelijk de naam van het kind! Een erg leuk concept, dat ook nog eens geweldig is uitgevoerd. De tekeningen zijn mooi strak uitgevoerd, en zorgen voor een gezellig en magisch momentje voor het slapen gaan. Bij je prentenboek krijg je bovendien ‘een snufje magie’, waarin jij als ouder wat tips krijgt om het verhaal nog iets extra’s te geven.

Doordat de naam van ieder kind gekoppeld is aan een dier, krijgt ieder kind ook een ander verhaal, vol wonderlijke wezens en bizarre schepsels. Zo krijgt Emma van de Eenhoorn een E, een M van de Meermin, geeft de Majesteit haar een M en tot slot de Adelaar een A. Een mooi staaltje boekdrukkunst, want ieder boek wordt dus afzonderlijk gedrukt. ‘Printing on demand’ was ooit een droom van iedere uitgeverij, maar die techniek wordt in dit geval tot het uiterste benut. De binding aan de korte zijde is erg leuk, maar de kartonnen kaft doet wel een beetje afbreuk aan het prentenboek. Een mooi verbeterpuntje! Je koopt een persoonlijk prentenboek voor 26,99 euro.

Over Lost My Name

Er was eens een liefhebbende, Britse vader wiens dochter een gepersonaliseerd kinderboek voor haar verjaardag kreeg. Hij was verrukt toen hij het boek onder ogen kreeg, maar al snel bleek het boek helemaal niet zo persoonlijk als gedacht. Al haar vriendinnen hadden namelijk hetzelfde boek, met als enige verschil de naam van de hoofdpersoon. De vader sprak zijn teleurstelling uit naar een andere vader en samen kwamen zij tot de conclusie dat er behoefte is aan een écht persoonlijk kinderprentenboek. Een boek dat écht over één specifiek kind gaat. Met de komst van nog een vader en een oom was de groep compleet en zo ontstond in 2012 het bedrijf  Lost My Name door “three dads and an uncle” en daarmee de internationale bestseller Wat Een Pech, Mijn Naam Is Weg!. De onderneming verzendt  momenteel naar 162 landen wereldwijd en werkt zonder voorraad, omdat elk boek uniek wordt geprint op aanvraag. Wat Een Pech, Mijn Naam Is Weg! is nu verkrijgbaar in het Nederlands via:  lostmy.name/nl

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.