logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Wat doet Kobe in die doos? Axel Janssens

wat doet kobe in die doos

In het mooie prentenboek ‘wat doet Kobe in die doos?’, dat gemaakt is met fimoklei en echte voorwerpen, gaat over een paar verschillende dingen. Het gaat over fantasie, jaloezie, rijk en arm. Op het schoolplein maak je namelijk kennis met Kobe en Leopold. Leopold is er aan het fietsen op zijn grote, rode, nieuwe, glimmende fiets. Apentrots, zoals je begrijpt. Alle kinderen zijn er van onder de indruk, maar niemand mag er aankomen of er eens op fietsen.

Kobe is er echter niet van onder de indruk. Hij heeft iets anders. Iets ouds, versletens. Een doos! En die is veel leuker dan welk ander speelgoed dan ook. Met zijn ontzettend rijke fantasie maakt hij er namelijk alles van dat hij wilt. Kobe bewijst dat je met een eenvoudige kartonnen doos de gekste en spannendste avonturen kunt beleven. Als Leopold echter tegen de doos van Kobe botst, vind hij het niet leuk meer. Zeker niet als alle kinderen helemaal in de ban zijn van Kobes verhalen! De twee katten heel wat af, waarbij Kobe telkens een nieuw verhaal bedenkt om de kritiek van Leopold af te wimpelen. Niet altijd op een even nette manier, maar goed, Leopold is ook niet aardig natuurlijk. Het boek is lekker geschreven, waarbij er soms wat uitspraken of woorden voorkomen die misschien niet even netjes zijn. Zo keek Leopold bijvoorbeeld even niet goed ‘uit zijn doppen’, en ‘sneert’, ‘brult’ en ‘sist’ Leopold zijn reacties in woede. Hoewel die laatste natuurlijk best kunnen, zijn ze voor de doelgroep van vier jaar misschien niet even goed te begrijpen.

Als je fantasie hebt, verveel je je nooit. Dan heb je de hele wereld binnen handbereik. Een superleuk boek, dat ook nog eens erg origineel is uitgevoerd. Ook met de typografie is speels omgegaan. De wisseling tussen hoofdletters en kleine letters is alleen niet altijd even goed te volgen, maar dat is enkel een probleem dat je als voorlezer voor je kiezen krijgt.

Wat doet Kobe in die doos? Axel Janssens
Clavis, maart 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789044815993


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.