logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Warhorse, Michael Morpurgo

Warhorse speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog. Min of meer bij toeval is Joey, een schitterende jonge hengst, op de boerderij van Alberts vader terechtgekomen. De hechte band tussen Albert en het paard wordt verbroken als het dier met de Engelse troepen naar Frankrijk gaat om zijn aandeel te leveren in de Eerste Wereldoorlog. Na verschrikkelijke oorlogservaringen worden in 1918 Joey en Albert herenigd. Deze geschiedenis van vriendschap tussen mens en dier is beschreven vanuit het paard; de afschuwelijkheden van die loopgravenoorlog worden er niet minder door.

Warhorse is een bijzonder boek, dat vanuit een wel heel bijzonder standpunt vertelt wordt: vanuit een paard! Het is dan ook een levensverhaal van een paard dat al als veulentje geveild wordt aan een dronken boer, en dan op een Engelse boerderij terecht komt. Daar wordt hij aan het werk gezet. Als de oorlog begint, wordt hij echter doorverkocht aan het leger, hij moet vechten in de oorlog. Het paard wordt dan ook naar Frankrijk gestuurd, waar hij in de handen komt van de Fransen, Duitsers, Fransen, en tenslotte weer bij het Engelse leger terechtkomt. Uit het verhaal blijkt dan Joey wel een heel bijzondere kijk op het leven heeft, een echt gevoelsdier. Vreemd is overigens te merken dat hij niet met andere paarden kan communiceren, maar wel de mensen kan verstaal. Bijzonder! Het is ook frappant te lezen dat paarden aanzienlijk korter van stof zijn dan de mensen. Waar de personages in het boek praten alsof ze een slok op hebben, met veel plechtplegingen en bevestigingen naar elkaar toe, weet het paard telkens een korte en bondige samenvatting te geven in zijn vertelling. Wijze dieren, die paarden, dat blijkt maar eens.

WarHorse geeft via Joey een indringend beeld van de Eerste Wereldoorlog. Niet direct eentje van bloed en geweld, maar wel een waarbij verschillende kanten van de oorlog worden getoond. Van helden die geen held wilden zijn tot echte vechtersbazen die niets liever doen dan vechten… Een spannend boek dat lekker wegleest, over een bijzonder dier.

Warhorse, Michael Morpurgo
Baeckens Books, oktober 2011, 146 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. ISBN: 9789078345336


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.