logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Waarom Franse vrouwen niet dik worden, Mireille Guiliano

vdi9789044969566 waarom franse vrouwen niet dik worden

Dieetboeken lezen is altijd een bijzondere ervaring. Soms zijn ze grappig, naïef, kortzichtig, maar ieder probeert de lezer op zijn of haar eigen manier te overtuigen van dé manier om gewicht te verliezen. Want dat afvallen nodig is, dat weet de lezer maar al te goed. Die motiverende toon is ook bij ieder boek anders. Soms krijg je een schop onder je achterste, soms wordt je met de neus op de feiten gedrukt en krijg je een medisch arsenaal aan kwaaltjes voor de kiezen, soms wordt er op je gevoel gespeeld.

Mireille Guiliano is een schrijfster van de derde categorie. Ze speelt in op het gevoel. Een van de krachtigste methodes, als je het mij vraagt, want als je niet wílt afvallen, zal het je ook zeker niet lukken. De Francaise weet als geen ander dat Franse vrouwen niet dik worden. Tenminste, zo lang ze in Frankrijk blijven wonen, en aan de Franse regeltjes houden. En dan blijkt dat ze wijn drinken, minstens drie keer per dag uitgebreid eten, nauwelijks sporten en toch slank blijven. Dat weet Mireille namelijk ook uit eerste hand. Ze komt uit Frankrijk, maar toen ze van de wereld proefde en langere tijd in Amerika verbleef ging het mis. Tijd om eens een kritische blik naar de Franse vrouwen te werpen. Hoe lukt het ze om slank te blijven?

In Waarom Franse vrouwen niet dik worden ontsluiert Française Mireille Guiliano het geheim achter de manier van eten en leven van de Franse vrouw. Haar eetfilosofie, die van toepassing is op iedereen die op een gezonde manier wil afvallen, of gezonder wil leven, wisselt ze af met eenvoudige recepten, veel persoonlijke anekdotes en inspirerende do’s and don’ts. Natuurlijk ontbreken ervaringen niet van andere vrouwen, want sinds zij het geheim heeft ontdekt is ze niet zuinig geweest met haar adviezen. Veel vrouwen zijn je voorgegaan. Het is dan ook niet voor niets dat dit boek volgend jaar zijn tiende jaar zal ingaan. Het uitgangspunt van Mireille Guiliano? Eet met verstand en smaak, sla nooit een maaltijd over en verlaat nooit de tafel met een vol gevoel of schuldgevoel, zij zijn de dikmakers! Dan kun je genieten van alles dat je eet.

Het boek zelf is leuk geschreven. Het is soms wat autobiografisch, en de vele anekdotes breken zonder enige twijfel de belerende toon dat de meeste dieetboeken kennen. Daarbij schrijft ze met een zekere flair en luchtigheid, waardoor het soms net leest als een chicklit. Natuurlijk zijn er veel feelgood-anekdotes, maar Mireille geeft soms ook haar verlies toe. Zo is er een anekdote van één van de eerste vrouwen aan wie ze advies heeft gegeven. Maar of het gelukt is? Geen idee: ze is haar ‘casus’ uit het oog verloren! Een typische eigenschap van Waarom Franse vrouwen niet dik worden is de hoeveelheid Franse termen en uitspraken. Soms charmant, maar in bepaalde passages komen ze iets te veel voor, dan gaat het – naar mijn smaak – een beetje irriteren. Maar dat ben ik: je kunt het ook zien als een kans om wat leuke Franse gezegdes te leren!

Waarom Franse vrouwen niet dik worden, Mireille Guiliano
Lev boeken, februari 2013, 224 pagina’s, paperback.
Prijs: 10 euro. ISBN: 9789044969566


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.