logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Waarom een bos geen ramen heeft, Korneel de Rynck

Waarom een bus geen ramen heeftWaarom een bos geen ramen heeft – dat is echt een boekje dat je moet lezen. Het is grappig, vlot geschreven en zet je bovendien aan het denken. Oh wacht, nu ga ik wel heel snel in mijn enthousiasme! Dat zou mijn conclusie moeten zijn (en gaat dat ook worden). Laat ik even een paar stapjes terugdoen. Want wat zou het geweldig zijn als je tijdens het lezen fo zien van iets nadenkt over je eigen leven. Hoe ziet jouw leven en omgeving er uit, vind je het normaal zoals sommige mensen doen, wat doe jij in lastige situaties? Vrees niet: veel van die antwoorden zijn niet goed of fout. Het zijn gewoon vragen waar je soms een antwoord op kunt vinden, en vaak ook niet. En daarin ben je niet de enige!

Een bos verhalen

Het boekje Waarom Een Bos Geen Ramen Heeft is eigenlijk een serie van 28 verhalen over dieren. Die beleven de meest bizarre avonturen en hebben de meest buitensporige ervaringen – ervaringen die ook jij in het dagelijks leven zou kunnen opdoen. Waarin een kleine mier ineens heel erg boos wordt omdat hij geraakt wordt door een eikel, en meteen wijst naar het dichtstbijzijnde dier, bijvoorbeeld. Of over een muis die een nachtegaal beledigt, maar daarna toch het valse gezang mist. En over een beer die niet helemaal goed weet hoe hij zich moet gedragen. Dat soort verhalen. Een mix tussen filosofische verhalen, moralistische fabels en vooral leuke en vrolijke verhalen, aangevuld met vlotte en heldere illustraties.

Dierenverhalen

Door de menselijke trekjes op dieren te projecteren worden de verhalen een beetje afstandelijker gebracht dan wanneer het menselijke karakters zouden zijn. Dat maakt het wat eenvoudiger om ‘eerlijk’ te bekijken en te beoordelen. Je krijgt zelf geen spiegel voorbehouden, tenminste: niet direct. Die koppeling mag je uiteindelijk helemaal zelf gaan maken. Als iemand je er op wijst, bijvoorbeeld, of wanneer je zelf in een situatie komt als die boze mier of de radeloze beer.


Recensie over Waarom een bos geen ramen heeft

CooleSuggesties topper

Deze vrolijke bundel dierenverhalen is een geweldig boek dat kinderen en jong-volwassenen helpt met het vormen van een visie op hun leefomgeving en wereld. Het leert je kijken naar jezelf, naar anderen en de omgeving waarin je leeft. Maar het zijn ook gewoon grappige verhalen, die vlot zijn geschreven en zeker blijven plakken. De coole illustraties brengen de verhalen helemaal tot leven.

Score: 10


Informatie

Waarom een bos geen ramen heeft,
Illustrator: Joris Thys
Uitgever: Van Halewyck, 92 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 8 jaar. ISBN: 9789461315489. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.