logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Waar ben jij goed in? Ilona Lammertink en Lucie Georger

waar ben jij goed in

Het prentenboek Waar ben jij goed in? komt uit de serie Bubbels en Bobbels. Die serie is bedoeld om sociaal-emotionele problemen van kinderen op een leuke manier inzichtelijk te maken, en kenbaar te maken hoe een dergelijk probleem opgelost zou kunnen worden. Andere boeken uit deze serie zijn Gijs en zijn Hurzels en Dan zeg ik toch gewoon nee. Let wel: het is natuurlijk een heel proces dat dergelijke problemen kan oplossen, maar vaak is het erkennen van een dergelijk probleem een heel belangrijke eerste stap. In de boekenserie Bubbels en Bobbels kunnen kinderen die soms bang, boos of verdrietig zijn kennismaken met hun problemen. Op een positieve, warme manier.

In het boek Waar ben jij goed in? leer je Aaron kennen. Het is een op zich vrolijke jongen, maar wel eentje die zich veel spiegelt aan anderen. En dan valt hem nog eens extra op dat bijna alle kinderen wel iets beter kunnen. Iedereen heeft immers zo zijn eigen kwaliteiten. Maar Aaron trekt zich dat heel erg aan, en krijgt echt last van vervelende, verdrietige gevoelens.

Dan komt de juf bij Aaron thuis, om even te praten. Aaron en zijn moeder staan in de keuken om een taart te bakken, en zingen daarbij een liedje. Meerstemmig. Dat hoort de juf, en die is daar erg van onder de indruk. Dát is dus het talent van Aaron! Slim speelt ze daar op in, en laat Aaron zijn talent aan de klas – zelfs aan de school zien. En dan ziet Aaron in dat hij ook de beste in iets kan zijn. Als je het maar geloofd. Daarbij komt de affimatiekreet Ik kan het, ik wil het, ik doe het regelmatig naar voren.

Het fijne van dit boek is niet alleen het hartverwarmende verhaal van Aaron, waaraan kinderen kunnen zien dat iedereen wel een talent heeft – sommigen kunnen het alleen niet altijd laten zien. Dat andere kinderen beter zijn is ook een feit. Ieder heeft zijn talent, en kan dat op zijn of haar manier laten zien. Alleen het talent van Aaron, zijn zingen, heeft hij nog niet goed kunnen laten zien. Op een slimme manier weet de juf die vaardigheid om te zetten in een flinke opsteker. Achter in het boek vind je een paar pagina’s met tips voor opvoeders. Heb jij een kind dat op een negatieve manier naar zijn eigen vaardigheden kijkt, dan is Waar ben jij goed in? wellicht een heel geschikt boek. Het lost het probleem natuurlijk niet meteen op, maar geeft je kind wellicht wél een extra zetje om er even tegenaan te gaan en te zoeken naar zijn of haar eigen talenten.

Waar ben jij goed in? Ilona Lammertink en Lucie Georger
Clavis, april 2014, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789044821789


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.