logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Vriendjes, Mies van Hout

Na het boekje Vrolijk waren wij helemaal fan van de vrolijke tekenstijl van Mies van Hout. In dezelfde stijl is er nu Vriendjes, dat helemaal rond monsters is getekend. Want monsters, zoals je weet, zijn helemaal niet zoveel anders dan mensen – ze zien er alleen ander uit! De kleurrijke monsters in dit boek zijn bijvoorbeeld echte vriendjes. Ze knuffelen met elkaar, spelen leuke spelletjes, maar ze klieren, vechten en huilen ook wel eens, als het moet. Net als kinderen!

De monsters van het boek Vriendjes zijn, net als de vissen in Vrolijk, geïnspireerd op gevoelens die bij het ontwerp horen. De kleuren, vormen en tekenstijl zijn daar op aangepast. Wel valt hier op dat het een en ander minder expressief zijn dan bij de vrolijke vissen. De benoemde gevoelens en activiteiten nodigen daar ook wat minder toe uit, dat moet wel gezegd worden. Maar het boek ziet er ook wat meer ‘a’ uit. Waar Vrolijk soms wat schetserig overkwam, is daar bij Vriendjes veel minder sprake van. Het blijft dan ook een superleuk boek om met kinderen doorheen te bladeren. Wat zien ze, wat gebeurt er, hebben ze zich ook wel eens zo gevoeld of zoiets gedaan? Door over de platen te praten krijgen de kinderen vanzelf meer inzicht in de gevoelens van anderen, inzichten in waarom anderen doen wat ze doen, en hoe zij zich voelen. Het inlevingsvermogen wordt zo bevorderd, wat conflicten kan voorkomen.

Tekensuggestie

Het is ook leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan met kinderen. Neem een stuk zwart papier, en goede kleurpotloden die duidelijk zichtbaar zijn, zoals de Stabilo Woody. Laat de kinderen monsters tekenen die iets aan het doen zijn of iets voelen, maar: zorg dat je in de tekening zelf al kunt zien wát dat precies is! Geen eenvoudige taak, dat kan ik je verzekeren, en het ligt aan het kind wanneer het er aan toe is.

Vriendjes, Mies van Hout
Lemniscaat, juni 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789047704799


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.