logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Vrees me, Tahereh Mafi

vrees me 9789020679595

In de nabije toekomst is niets meer dat het geweest is. Mensen hebben de wereld verwoest, verpest door hun hebzucht, en het lijkt helemaal de verkeerde kant op de gaan totdat Het Herstel opstaat. Een regime dat nietsontzeggend is. Fel, bruut, eenduidig. Er is maar één wet, en dat is die van hun. Vrees me, lijken ze te zeggen.

Binnen die wereld groeien natuurlijk toch heel veel mensen op. Sommigen onopvallend, anderen zijn zeer bijzonder. Zoals Juliette. Juliette heeft een bijzondere gave: ze kan energie van mensen absorberen! Als ze per ongeluk een kind doodt, wordt ze daarvoor opgesloten in een isolatiecel. Na bijna een jaar niemand gezien of gesproken te hebben, krijg ze ineens een celgenoot. Een bijzondere jongen, die ze bovendien nog kent! Maar dan gebeurt het: na 264 dagen eenzame opsluiting wordt ze uit de cel gehaald door Het Herstel. Want hoewel iedereen hen vreest, hebben ze wat extra nodig. Juliette zou wel eens het beste wapen kunnen zijn dat ze in handen kunnen krijgen! Juliette wil zich niet laten gebruiken en vecht terug om haar eigen identiteit en trots te kunnen behouden. Daarbij wordt ze geholpen door de jongen die haar celgenoot leek te worden, en die ook wel heel bijzonder is. Bijzonder genoeg om verliefd op te worden? Kan Juliette zich dat wel veroorloven?

Vrees me slaat natuurlijk niet op Het Herstel, maar op Juliette. De subtitel is niet voor niets: Ik ben een monster / Ik heb een gave. Dat geeft wel aan wat er in het boek gebeurt. Het belangrijkste element in het boek is de psychologische ontwikkeling van Julietten. Dat merk je ook aan de schrijfstijl van het boek, dat wel uniek is in zijn soort. Ten eerste herhaalt ze vaak woorden of zinsdelen, alsof ze even blijft steken in een mantra. Logisch, als je bijna een jaar niet gesproken of gelezen hebt. Ten tweede zijn er delen in het boek doorgestreept! Alsof ze zich al schrijvende/vertellende bedenkt, of wellicht is er op een bepaald punt wel censuur uitgeoefend. In het eerste boek van de trilogie krijgen we daar helaas geen antwoord op.

Spannend is het boek zeer zeker. Iedere pagina staat weer vol verrassingen en spannende ontwikkelingen. De hele wereld is veranderd, en daar ga je samen met Juliette in op ontdekkingsreis. Ze ontmoet nieuwe vrienden, nieuwe vijanden, en ontdekt ontzettend veel over de wereld en vooral ook zichzelf. Spannende elementen omvatten wat kleine vechtscènes, romantiek, ongewenste intieme momenten en vaak ook een gevoel van bekeken worden. De wereld van Tahereh zit ontzettend goed in elkaar, hoewel de twee kampen van de nieuwe wereld wel erg zwart-wit zijn. Ik ben benieuwd of ze daar in het tweede boek dieper op in gaat. Ik kan er in ieder geval niet op wachten!

Vrees me, Tahereh Mafi
Blossom Books, september 2012, 352 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789020679595


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.