logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Voorlopers, Mirjam Hildebrand

VoorlopersMet het boek Voorlopers heeft Mirjam Hildebrand een geweldig concept in handen waar ze nog een paar titels meer vooruit kan. Dit ‘eerste’ boek (ik mag tenminste hopen dat er nog meer titels verschijnen rondom deze personages) draait om de vijftienjarige Emma, die anders is dan andere. Ze heeft bijzondere gaven, waar ze maar moeilijk mee kan omgaan. Haar moeder is gelukkig heel begripvol, haar vriendin een tikje jaloers, maar voor de rest van de wereld zou ze haar mogelijkheden het liefst verborgen houden.

Geheime groep

Totdat ze een keer een meisje tegenkomt, die hetzelfde is als zij. Philana, zo heet het meisje, neemt haar mee naar Zuid-Frankrijk, waar ook haar vader naartoe is gegaan. Wat blijkt? Haar vader, die Emma en haar moeder jaren geleden in de steek heeft gelaten, is net zo bijzonder als Emma. Een volgende stap in de evolutie, zogezegd, en tot veel meer in staat dan ‘normale’ mensen. Hij en een paar andere volwassenen hebben in Zuid-Frankrijk een dorpje opgericht waar kinderen leren omgaan met hun nieuwe en erfelijk overdraagbare gaven.

Mysterieus

Als Emma eenmaal in het dorpje aankomt, terwijl haar moeder van niets weet, is het wel even spannend. Hoe moet ze zich gedragen naar haar vader? Soms lijkt hij super streng, dan weer heel aardig en vaderlijk… tegelijkertijd voelt ze zich slecht, omdat ze tegen haar moeder heeft gelogen voor ze van Nederland naar Frankrijk reisde. Tegelijkertijd leert ze zo ontzettend veel over zichzelf en alle mogelijkheden die ze heeft, dat de tijd letterlijk voorbij vliegt. Emma blijkt bovendien meer dan gemiddeld begaafd te zijn, waardoor ze al snel meer kan dan haar leeftijdsgenoten.

Gevaarlijk inzicht

Zodra ze ’s nachts, badend in het zweet, wakker wordt na een vreselijk visioen van een Aziatische jongen die in een steriel witte laboratoriumkamer wordt opgesloten, is ze niet meer zo blij met haar nieuwe gave. Ze weet bovendien niet of dit nu echt is, of gewoon een nachtmerrie. Langzaam maar zeker komt ze achter de waarheid en speelt ze een belangrijke rol in een levensgevaarlijke missie.


Recensie over Voorlopers

CooleSuggesties topper

Dit belooft een geweldige nieuwe young-adultserie te worden, waarin bijzonder begaafde mensen de hoofdrol spelen. Het is bijzonder spannend, heeft verrassende wendingen en een originele insteek. De schrijfstijl is vlot en prettig leesbaar. Lastig om hem weg te leggen voor je het uit hebt!

Score: 9


Informatie

Voorlopers,
Illustrator: nvt
Uitgever: Kluitman, 240 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789020654578. Prijs: 16.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.