logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Vlo en Stiekel, Pieter Koolwijk en Linde Faas

vlo en stiekel

Vlo en Stiekel is een boek uit de Drentse hoek van ons land. Niet dat je dat merkt in het taalgebruik, behalve van de naam van het nieuwe meisje uit de klas: Stiekel (stekel, vanwege haar knaloranje stekelhaar). Het is ook een welkome aanvulling in de klas. Zeker voor Floris, die al sinds jaar en dag gepest wordt voor Arjan en zijn twee kompanen.

Stiekel bekijkt de wereld echter van een heel ander standpunt. Dat idee heb je ook al als je de omschrijving van het meisje leest: ze is klein, heeft kort, oranje en stekelig haar en de meest opzichtige kleren die je je maar kunt voorstellen. En Stiekel is vrolijk, eerlijk en energiek. Dat vooral. Ze zorgt overal voor een komische noot. Al snel worden Floris en Stiekel vrienden, en neemt Stiekel hem mee naar huis. Daar leert Floris Stiekels vader kennen, die het liefst als tuinkabouter door het leven gaat… ze heeft het dus niet van een vreemde!

Floris en Stiekel maken de leukste avonturen mee, maar ook heel spannende. Zo ontdekken ze een geheim van de pestkop Arjan, en zijn gemene plannetje om Floris dwars te zitten. Floris wordt tot het uiterste gedreven door de energieke Stiekel, maar komt alles wel helemaal goed? En kan Floris zich vinden in zijn bijnaam, Vlo?

Het boek is ontzettend leuk en vlot geschreven. Qua fantasie en ontwikkelingen doet het een beetje aan Roald Dahl denken, in een modern en Nederlands jasje. Tel daarbij de passende illustraties, die enige gelijkenis vertonen met die van Quentin Blake, en het verband is gelegd!

Vlo en Stiekel, Pieter Koolwijk en Ellen Faas
Lemniscaat, februari 2012, 120 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789047704324


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.