Recensie: Vliegeren 50 verhalen, Thea Dubelaar

9789491363115 vliegeren

De verhalen van Thea Dubelaar, zo blijkt uit deze bundel Vliegeren, hebben bijna altijd wel een dubbele bodem of een verrassende wending. Het boek staat vol met de meest uiteenlopende verhalen: versjes, sprookjes, verhalen, gesprekken en fabels. Thea is echt van alle markten thuis. Ze hebben die dubbele bodem altijd gemeen. Soms laat zich die zien in een grappige wending of een verrassende verhaallijn, een bijzondere afsluiting of is de oplossing gewoon heel apart.

De verhalen zijn gegroepeerd in een aantal categorieën: gewoon leuk, dieren, makkelijk, droevig, Afrika, raadselachtig, sprookjes, kerstmis, kan-echt-niet!, heftig, griezelig en spookverhalen. Vooral die laatste zijn eerder geschikt voor oudere kinderen, want ook daarin kenmerken de verhalen van Thea Dubelaar zich: ze schrijft voor jong en oud. En het leuke is: de verhaaltjes voor jong zijn ook nog leuk voor oud! Want die ontdekken dan toch weer nieuwe dingetjes in de verhalen. Mijn jongens van 5 en 7 hebben gesmuld van de verhalen, ze konden er geen genoeg van krijgen. En ik? Ik moet ‘m delen met de rest van de familie, en rustig wachten op mijn beurt…

De lengte van de verhalen in Vliegeren is heel wisselend. De ene keer is een verhaal slechts één pagina lang, een andere keer lees je zo tien pagina’s weg. In de inhoudsopgave, en dat is eigenlijk het enige kritiekpuntje van het hele boek, staan enkel de beginpagina’s van de nieuwe categorieën, en niet de beginpagina’s van de verschillende verhalen. Dat had je een iets betere houvast gegeven bij het voorlezen. Verder is het boek heerlijk geschreven. Niet overdreven vlot of populair, ook niet absurd moeilijk, maar in gewone, goede schrijftaal. En daarbij komen de verhalen goed tot hun recht. Een schitterend boek voor het hele gezin. Bij het boek zit bovendien een cd gevoegd, waarop de schrijfster alle verhalen zelf ingesproken heeft. Deze is niet in een normale cd-speler te beluisteren, aangezien het een mp3-cd is.

Vliegeren – 50 verhalen, Thea Dubelaar
Gibbon Uitgeefagentschap, april 2013, 197 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,90 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789491363115

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.