logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Vlieg! Marco kunst

9789047705321 vlieg marco kunst

Marius woont samen met zijn broer, vader en moeder. Hij is de jongste, en een echte fladderaar. Een rijke fantasie, een eigen belevingswereld. Jammer genoeg hebben zijn broer, vader en moeder weinig tijd voor hem, en kan hij met niemand echt goed praten. Gelukkig is er opa, die lekker dicht bij het strand woont. Samen hebben ze lange gesprekken over van alles en nog wat. Langzaam maar zeker worden die gesprekken serieuzer en dieper. Ze gaan over leven, pesten, verantwoordelijkheid en vliegers.

Vliegen is namelijk een heel belangrijk element in de familie van Marius (hij wordt muis genoemd, omdat hij zo vaak stil in dromen verzonken is). Zijn vader is piloot, en blijkt ook van jongs af aan gefascineerd te zijn door vliegers en vliegeren. Samen met zijn opa probeert Marius een vlieger te maken, maar telkens gaat er iets mis. Gelukkig is opa heel geduldig en laat hij Marius zelf omgaan met deze tegenslagen en frustraties.

Telkens wanneer Marius naar zijn opa wandelt komt hij langs een psychiatrische inrichting± kliniek Vreugdendal. Marius is gefascineerd door de bewoners, die hij achter een hek ziet rondlopen. Als hij het aan de stok krijgt met een jongen, waarvan mensen in het dorp zeggen dat hij gek is, noemt hij hem Vogelpoep. Een bijnaam die direct door anderen wordt overgenomen, maar waar Marius zich wel schuldig over voelt. Opa weet gelukkig raad, en vertelt hem over zijn ervaringen met bijnamen.

Maar de gesprekken met opa zijn op een gegeven moment over, want opa wordt steeds zwakker en zieker, en gaat jammer genoeg dood. Marius valt daardoor in een diep gat, dat hij op een heel bijzondere manier weet op te vullen. Het boek Vlieg! vertelt over de belevenissen van Marius, hoe hij omgaat met zijn vader en zijn opa, de frustraties van het opgroeien en alle veranderingen die de jongen ondergaat op psychisch vlak. Een lekker leesbaar filosofisch kinderboek over verdriet, gek zijn, pesten en nog veel meer. Een mooi boek dat kinderen echt aan het denken zal zetten.

Vlieg!, Marco Kunst
Lemniscaat, april 2013, 150 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789047705321


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.