Recensie: Vijf vriendjes, Quentin Blake

Vijf vriendjes

Quentin Blake is natuurlijk bekend geworden door zijn speelse en ietwat rommelige illustraties bij de kinderboeken van Roald Dahl. Het bleek een gouden combinatie, die twee. Maar wat weinig mensen weten, is dat Quentin Blake ook zo nu en dan zelf de pen ter hand neemt om een kinderboek te schrijven. De aanleiding van het boek Vijf Vriendjes komt eigenlijk uit een interview dat de BBC met Quentin had afgenomen. Daarin pleitte hij voor meer ‘bijzondere kinderen’ in de kinderboeken. Want volgens hem waren die er niet.

En dus schreef hij Vijf Vriendjes, een van de weinige boeken waarin lichamelijk en geestelijk beperkte kinderen nu eens niet aan de zijlijn staan, maar juist de heldenrol vertolken. Vijf, om precies te zijn. En hun afwijkingen zijn eerder speciale krachten te noemen dan echte afwijkingen. Tenminste, als je ze goed weet te gebruiken. En dat moeten ze, wanneer de kinderen op een schoolreisje gaan. De kinderen raken met hun busje van de weg, waarbij hun chauffeur gewond raakt. Nu zijn de vijf vriendjes op elkaar aangewezen om een weg naar de bewoonde wereld te zoeken – en om hulp te roepen voor hun gewonde meester.

Vijf Vriendjes is een geweldig boek, dat heel verrassend uit de hoek komt. Persoonlijk had ik de insteek van de ‘bijzondere kinderen’ in de zin van geestelijke of lichamelijke handicap niet zo ervaren tijdens het lezen. Het zijn gewoon vijf bijzondere kinderen, die stuk voor stuk hun eigen rare dingetjes hebben. Eigenlijk heel normale kinderen dus, maar dan een tikje extremer. En grappiger. Door hun koppies te gebruiken weten ze prima samen te werken. Dankzij het vrolijk geschreven verhaal en de onmiskenbare tekenstijl van Quentin is dit echt een boek dat je lang zal bijblijven.

Informatie

Vijf vriendjes, Quentin Blake

Illustrator: Quentin Blake
BBNC uitgevers, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789045317106

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.