logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Vijf Augurken, White Goblin Games


de vijf augurken

De Vijf Augurken (of tenminste: een variant daarop) schijnt in Scandinavië al een grandioos succes te hebben. White Goblin Games hoopt dat het – net als Ikea – ook binnenkort in ieder huishouden te vinden is. En als het aan ons ligt moet dat wel lukken. Wij mochten het spel namelijk al uitproberen en zijn enthousiast. De regels zijn heerlijk eenvoudig en het spel laat zich vlot spelen – een goede combinatie voor verloren kwartiertjes, of als alternatief voor avondvullende bordspelen!

Hoe speel je het spel?

Hoewel De Vijf Augurken helemaal niet moeilijk is om te spelen, is het toch altijd lastig om het spel uit te leggen zonder de handleiding over te schrijven. Maar hey – voor jullie ga ik het toch proberen :). Het spel bestaat uit spelkaarten met daarop cijfers. Iedere speler krijgt zeven van die kaarten in handen. Nu beginnen de rondes. Iedere ronde bestaat uit zeven beurten, waarbij het belangrijk is om te weten dat je de laatste ronde moet verliezen. Dat moet! Want de winnaar krijgt… augurken. En met vijf augurken ben je de klos, dan mag je met je zure gezicht niet meer meespelen.

Hoe win je het spel

Het spel bestaat dus uit twee elementen. Als je tijdens de eerste zes beurten wint, mag je namelijk de volgende beurt beginnen. Een mooi vooruitzicht, waar je dankbaar gebruik van moet maken. Hoe je wint? Welnu: de startspeler legt een kaart op. Laten we zeggen: een zeven. Je kunt nu winnen door een hogere kaart neer te leggen. Of een kaart met een gelijke waarde. Heb je de hoogste kaart tijdens die beurt? Dan mag jij de volgende ronde als eerste een kaart opleggen. Lukt dat niet of wil je dat niet? Dan moet je je aller-allerlaagste kaart opgooien. En wordt het risico dat je de laatste ronde verliest een stukje groter…

Conclusie over De Vijf Augurken

Dit scandinavische spel is een echt partyspel. Ik raad je aan om het met vier of meer mensen te spelen, dan is het pas echt leuk. Het spel houdt namelijk pas op wanneer er nog maar één speler over is: telkens wanneer een speler vijf houten augurken heeft valt deze af. Het spel is lekker vlot, behoeft weinig uitleg en is daardoor door iedereen snel onder de knie te krijgen. Probeer alleen een lage kaart over te houden! Ik vraag me alleen af hoe het spel zou zijn als je het met échte augurken speelt? De verliezer eet…
Door: CooleSuggesties
Score: De Vijf Augurken krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

De Vijf Augurken, White Goblin Games
Genre: kaartspel,
Tijdsduur: 15-25 minuten.
Voor 2-6 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.