logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Vijandelijk contact, Mike Maden


Waar de films en series over Tom Clancy’s Jack Ryan vrij oppervlakkigen rechtlijnig zijn, worden de boeken over deze stoere hoofdpersoon steeds ingewikkelder en moeilijker te volgen. Je kunt je afvragen hoeveel intriges en mysteries er in één roman kunnen worden gestopt? In ruim 400 pagina’s wordt je over de hele wereld genomen in een web van spanning, high-tech terreur en indrukwekkende gevechten. Maar ook met de nodige politiek en discussies, overleggen en machtsspelletjes.

Jack Ryan Jr.

Zoals gewoonlijk staat Jack Ryan Jr. in de schijnwerpers van dit boek. Nou ja, als hoofdpersoon dan, want als geheim agent loopt hij natuurlijk het liefst in de schaduw. In Vijandelijk Contact wordt hij door de Campus ingezet voor een geheime surveillance-operatie om te bepalen of er vanuit de regering een bedreiging is voor de veiligheid van Amerika, terwijl hij tegelijkertijd probeert de wens van een goede vriend uit te voeren. Die twee elementen liggen natuurlijk best ver uit elkaar, maar geeft alle mogelijkheden om de emotionele en mentale kant van Jack te laten zien. De zware lasten die een geheim agend moet betalen voor zijn werk komen hier goed aan de orde. Het is niet alleen maar die adrenalinerush, het is ook een flink aantal offers dat moet worden gemaakt.

Toekomstbeeld

Tijdens zijn missie krijgt de geestelijke kant van Jack dus genoeg aandacht. Hi jdenkt na over het leven en zijn positie in dat van anderen. Wanneer hij iemand tegenkomt tijdens zijn onderneming, is hij bang dat hij net zo wrang en afgezonderd zal worden. Hoewel Jack natuurlijk vastberaden is om het juiste te doen, begint hij in te zien dat iedere beslissing een prijs met zich meebrengt. Soms is die hoog, soms laag… Dat is een tol die hij zal moeten betalen. Die inzichten staan overigens in best een schril contrast met de soms fantasieloze tegenstanders en bijkarakters in het boek.

Ingewikkelde spionagezaken

Als lezer wordt je snel ondergedompeld in een complexe reeks verhaallijnen, die het tempo er goed inhouden. Naarmate het verhaal vordert, is het een echte race tegen de klok om de persoon te ontmaskeren die de belangrijkste geheimen van Amerika lekt. Dat gegeven bereikt een spannend hoogtepunt aan het einde van het boek, wanneer alle verhaallijnen abrupt worden afgewikkeld en afgerond. Je krijgt genoeg antwoorden om de grote verhaallijnen af te sluiten, maar er worden ook nieuwe potjes geopend om te ontdekken. De belangrijkste vraag is wel hoe Jack verder zal gaan met zijn werk. Kan hij de mentale druk nog aan?


Ga direct naar Jack Ryan: Vijandelijk Contact op BOL.com.

Recensie over Jack Ryan: Vijandelijk Contact

De boeken van Jack Ryan combineren de spannende thrillers van geheim agenten en goed-opgeleide militairen met een indrukwekkende spionagethriller, waarbij je hoog in de boom klimt van het Amerikaanse gerechtssysteem. Dat vergt wel wat achtergrond om het verhaal compleet te begrijpen – het politieke systeem daar zit toch beduidend anders in elkaar dan ons poldermodelletje. Verrassend genoeg krijgt Jack een fikse psychologische ontwikkeling mee, waarbij zijn menselijke kant alle aandacht krijgt. Combineer dat met een aantal politieke intriges en een lek in de regering… en je hebt de poppen aan het dansen. Vijandelijk Contact is vlot geschreven, maar soms moet je passages twee of drie keer lezen om ze goed tot je te nemen.

Score: 8


Informatie

Titel: Jack Ryan: Vijandelijk Contact
Auteur:
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 416
Type boek: Paperback
Leeftijd: vanaf 18 jaar
ISBN: 9789400513099
Prijs: 22.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.