logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie Vet Oud! Tweede Wereldoorlog, Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer

Vet oud! 4 - Tweede WereldoorlogEerlijk is eerlijk: de twee geschiedenisdocenten Richard Zuiderveld een Aant-Jelle Soepboer zijn er zonder enige twijfel in geslaagd om ‘geschiedenis’ weer helemaal van ‘nu’ te maken met hun boekenserie Vet oud! Inmiddels is het deel over de Tweede Wereldoorlog het vierde boek van deze twee geschiedkundigen. Het heeft een heel specifiek onderwerp: de periode van 1940 tot 1945 en laat in vijftien verhalen alle aspecten zien van de oorlog.

Veelzijdig

Het goede van Vet oud! Tweede Wereldoorlog is wel dat het boek zich niet alleen richt op de gebeurtenissen in Nederland. Dat zie je namelijk maar al te vaak, dat schrijvers zich te veel richten op het leef- en beleefgebied van de lezer. Gelukkig hebben de beide heren een iets breder kijkveld en beschrijven ze ook de situatie en gebeurtenissen in bijvoorbeeld Indonesië en de slag bij Pearl Harbour.

Beeldend

Net als in de vorige delen van de boekenserie Vet oud! draaien de 15 verhalen uit dit deel ook om de avonturen die kinderen beleven. Fictieve kinderen, natuurlijk: de verhalen zijn verzonnen, maar wel weggezet tegen werkelijke gebeurtenissen en situaties. Zo kom je van de inval van Nederland bij de slag om Grebbeberg, van de Jodenvervolging tot Operation Market garden en – zoals gezegd – lees je ook over de invloed van de Japanse strijders, die een verbond hadden gesloten met de Duitsers. De verhalen worden telkens vooraf gegaan aan een stukje kennis. In 2 pagina’s voorafgaand aan het verhaal wordt de situatie neergezet, zodat je weet hoe de situatie is. Het verhaal zelf wordt aangevuld met cartoonachtige illustraties en aansprekende archieffoto’s. Als je meer wil weten over het onderwerp, kom je regelmatig verwijzingen tegen naar musea.

Informatie

Vet oud! Tweede wereldoorlog, Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer
Karakter uitgevers, 144 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789045214610. Prijs: 16.99 euro.

Recensie over Vet oud! Tweede wereldoorlog

De serie Vet Oud! spreekt kinderen absoluut aan. Vooral de keuze om de verhalen vanuit kinderen te schrijven is een slimme zet natuurlijk, zo kom je dichter bij de belevingswereld van de lezer. De informatie is voldoende, soms een tikje schokkend, terwijl het beeldmateriaal de verhalen verder tot leven wekken.

Score: 8Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.