logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Waar oude farao’s weer tot leven komen en magie heerst. De Setne-reeks van Christian Jacq

Als een historicus zich helemaal in een roman verdiept, dan krijg je een geweldig boek, vol feitjes, geloofwaardige samenlevingen en een beeld dat je maar moeilijk kunt vergeten. Als die historicus dan ook nog eens beschikt over een gezonde dosis fantasie, tja, dan ga je een heel nieuwe dimensie in. Dat is het geval bij Christian Jacq: Egyptoloog en een geweldige fantast. Hij brengt het oude Egypte helemaal tot leven, compleet met alle magische elementen waarin ze zo hard geloofden. Hij maakt ze tot werkelijkheid! De eerste twee boeken over de jonge farao-zoon Setne heten Het Vervloekte Graf en Het Verboden Boek.

Serie

Het is in dit geval echt wel aan te raden om bij het begin te beginnen. Ik moet bekennen dat ik wat laat was met het lezen van deze twee boeken, en ik had per ongeluk het tweede boek – Het Verboden Boek – als eerste in mijn handen. Grote fout! Je verliest je al snel in namen, maniertjes en gebeurtenissen, die je maar lastig aan elkaar kunt knopen. Begin je bij het begin, dan leer je de zonen van farao Ramses kennen – de rustige en geleerde magiër Setne en de onstuimige maar dappere Ramesses, de bekoorlijke genezeres Sekhet en de rol van de Oude Man in dit geheel. Dan pas leer je de oude gebruiken van Egypte kennen, kruip je in die alledaagse magische wereld waarin iedereen gelooft en waar iedereen bekend mee is. Dan pas ontdek je de macht van goede magie en van de duistere kant.

Spannend

Het spreekt voor zich dat beide boeken ontzettend spannend zijn. Het zijn echte pageturners, hoewel je er wellicht niet zo snel doorheen gaat als door andere titels. Mede door de namen van de personages en de plaatsnamen die je waarschijnlijk wat minder goed kunt plaatsen is het soms wat lastig te volgen. Een klein obstakel om te overwinnen – lezen mag ook best wat uitdagend zijn natuurlijk – en beide boeken zijn het zeker waard. Het is duidelijk: met de Setne-reeks is het Christian Jacq absoluut gelukt de oude Egyptenaren weer tot leven te wekken in al hun glorie.

Conclusie over de Setne-reeks

Score: de Setne-reeks krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Het vervloekte graf / Het verboden boek, Christian Jacq
Xander uitgevers, 232 pagina’s, paperback.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789401606561 / 9789401607261. Prijs: 15 euro.

 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.