Recensie: Vertelbijbel, Bob Hartman

Bob Hartman verstaat de kunst om bijbelverhalen zó op te schrijven, dat ze op een originele manier voorgelezen en verteld kunnen worden. Bij het voorlezen komen de verhalen echt tot leven!

Deze geheel vernieuwde Vertelbijbel is opnieuw vertaald, waarbij de typerende vertelstijl van Bob Hartman intact is gebleven. De illustraties zijn geheel nieuw, waardoor deze Vertelbijbel weer helemaal bij kinderen van nu past. De illustraties zijn fris, kleurrijk en passend bij de verhalen. Ook zijn er 20 verhalen toegevoegd, waardoor er nu meer dan 70 verhalen worden verteld uit het Oude en Nieuwe Testament. Achterin het boek zijn voor bijna ieder verhaal verteltips opgenomen. Deze maken het nog leuker en makkelijker om de verhalen voor een groep voor te lezen.

Bob Hartman is inderdaad een begenadigd verteller. Hij weet de bijbelse teksten, vol dubbelzinnigheden, namen en verwijzingen, compleet te herschrijven. Zelfs zo, dat er nagenoeg geen enkel citaat meer overeind staat. En dat is natuurlijk wel verleidelijk om te doen. Petje af, om op deze manier de verhalen te herschrijven. Op deze manier staat ieder verhaal op zichzelf (hoewel sommige vehalen wel in elkaar doorlopen natuurlijk). Zowel het Oude als het Nieuwe Testament passeren de revue, en worden in 70 verhalen aan kinderen verteld. In begrijpelijke, moderne taal. Zonder ook maar één moment neerbuigend of kinderlijk over te komen: neen, de teksten lopen lekker, lezen goed voor en duren bovendien niet te lang.

Ieder verhaal is twee pagina’s groot, en rijkelijk geïllustreerd met kleurrijke prenten, die de verhalen prima ondersteunen. Ze tonen het verhaal, en voegen daar een enkele keer iets aan toe: een komische noot, die soms een welkome aanvulling is op de gebeurtenissen in het grote boek. Daarmee wordt de Bijbel opnieuw toegankelijk gemaakt en krijgen kinderen vooral een eerste kennismaking met de vertellingen, waarbij de belangrijkste boodschappen de hoofdrol spelen in de tijdloze verhalen.

Vertelbijbel, Bob Hartman
Ark Media, 2008, 160 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789033830587

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.