logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Veronica, dagboek van een moordenaar, Jana Baeskens

Veronica, dagboek van een moordenaar Veronica is een veertienjarig meisje dat rondloopt met een zware last: ze zou haar kleine zusje hebben vermoord. Veronica was destijds zes, haar kleine zusje Kaira slechts een paar maanden. En hoe eenvoudig was het dan om dat kussen op haar gezichtje te duwen tot ze niet meer ademde! Door die daar is hun hele gezin uiteraard compleet veranderd. Haar vader en moeder gaan allebei heel anders met de dood van hun dochtertje om, en soms lijkt het erop alsof ze Veronica niet meer zien staan, of ze het haar verwijten. Ze loopt dan ook bij een psycholoog, maar wanneer ze bij de dochter van de psycholoog in de klas komt verandert haar leven ineens: ze heeft iemand om mee te praten, iemand die om haar geeft. En iemand waar zij van kan houden. Langzaam maar zeker wordt de band tussen Veronica en Esmeralde steeds sterker, totdat uiteindelijk de aap uit de mouw komt gekropen, en Veronica ontdekt waarom Esmeralda een overplaatsing naar de school van Veronica heeft aangevraagd. Inmiddels is Veronica kind aan huis bij Esmeralda (en Esmeralda’s vader, de psycholoog van Veronica), en lukt het Veronica steeds beter om een normaal leven te leiden. Toch blijft de dood van haar kleine zusje als een rode draad door haar leven lopen, alsook de moordlustige gevoelens die ze daarbij denkt te hebben. Soms komt zelfs de geest van Kaira op bezoek, waarbij ze telkens nieuwe gedaanten aanneemt. Veronica is een geweldig debuut van Jana Baskens, de zeventienjarige schrijfster van dit boek. Dat ze zich in de leeftijd kan inleven laat ze zonder meer zien, het is een geweldige omschrijving van het dagelijks leven van een tienermeisje. Er zit een mooie verhaallijn in, en Veronica’s karakter ontwikkelt zichzelf mooi en gestaag. De Latijnse hoofdstuktitels zijn goed gekozen en zetten een wat dreigende, lugubere sfeer neer. Een prettige bijkomstigheid van deze uitgestorven taal. Een kritiekpuntje op de epiloog van het boek, dat is te snel en te staccato opgeschreven. Het is altijd prettig om te weten hoe de karakters terecht komen, maar dit deel heeft een te groot ‘en toen…’-gehalte. Anderzijds vond ik dat ook van Lord of the Rings, dus wellicht is dat mijn gebrek!

Informatie

Veronica, dagboek van een moordenares, Jana Baeskens Davidsfonds, 142 pagina’s, paperback. Prijs: 15,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789059086586

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.