logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Verloren bieren van Nederland, Roel Mulder


verloren bieren van NederlandWat krijg je als je een bierliefhebber met een historicus combineert? Dat klinkt als het begin van een ontzettend flauwe grap, en eigenlijk volledig incorrect. Roel Mulder, schrijver van het boek Verlorenbieren van Nederland, is namelijk geen combinatie tussen deze twee. Het is een bierliefhebber die historicus is. Of andersom. En dat kan blijkbaar heel interessante materie opleveren! Toen hij namelijk bij toeval een krant een advertentie tegen kwam uit 1893 (zoiets gebeurt alleen een historicus) zag hij daar biernamen in staan die hem onbekend waren. Op dat moment kwam de bierliefhebber in hem naar boven: nieuwsgierig naar nieuwe smaken begon hij zijn speurtocht naar de verloren bieren van Nederland.

Geschiedenisles

Wat zo leuk is aan het boek verloren bieren van Nederland, is dat je aan de hand van een heel aantrekkelijk onderwerp (bier) aan de hand wordt meegenomen door de geschiedenis van ons land. Het veranderende landschap, de opbloeiende handelscultuur en de groeiende agrarische sector hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen van verschillende biersoorten. Daarnaast hebben er ook verschillende sociaalmaatschappelijke elementen een rol gespeeld in het ontwikkelen van nieuwe smaken. Zoals je weet is ook bier een bijzonder trendgevoelig product. Dat is nu zo, maar honderden jaren geleden was dat niet anders.

Zelf doen

Naast de vlot geschreven teksten over de geschiedenis van Nederland en verschillende brouwers, die stuk voor stuk zijn voorzien van kleurrijke afbeeldingen, heeft dit boek nog een absolute meerwaarde voor de fervente bierliefhebber. Roel haalt namelijk de oude recepten uit het stof en vormt ze om tot 40 recepten waarmee je zelf aan de slag kunt en je eigen kleine bierbrouwerij thuis! Compleet met ingrediënten, percentages, kooktijd en de hoeveelheid gist die je na het koken moet toevoegen: met dit boek (en de nodige ervaring) kan het eigenlijk niet misgaan. En voor je het weet ben je die oude, verloren bieren van Nederland weer tot leven. Dat is toch een mooie gedachte, nietwaar?

Conclusie over Verloren bieren van Nederland

Dat er veel producten komen en gaan met onze supermarktschappen is zo klaar als een klontje. Maar veel mensen niet bij stil zullen staan, is dat er altijd al producten verschijnen en weer verdwijnen. Zoals verschillende biersoorten. Jarenlang zijn ze populair, en dan ineens verdwijnen ze. Roel Mulder, historicus en bierliefhebber, combineert werk met hobby om in de verloren bieren van Nederland te duiken. Grappig geschreven teksten, authentieke beelden en zelfs de authentieke recepten van honderden jaren biergeschiedenis worden door hem omgevormd tot een prettig leesbaar boek en praktische recepten waarmee je thuis aan de slag kunt. Door: Score: Verloren bieren van Nederland krijgt 9 van de 10 punten.

Informatie

Verloren bieren van Nederland, Unieboek het Spectrum, 208 pagina’s, hardcover.
ISBN: 9789000355730. Prijs: 19.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.