logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Verdwenen, Val McDermid

Het boek Verdwenen begint ontzettend spannend. Als Stephanie Harker samen met haar pleegzoon Jimmy Higgins op weg is naar Disneyland moeten ze een tussenstop maken. Stephanie wordt er bij de douane tussenuit gepikt voor een controle, en Jimmy blijft buiten het hokje staan wachten. Daar spreekt een vreemde man in uniform hem aan, en neemt hem mee. Stephanie ziet dit alles, en wil hem achterna. De douane pakt het verkeerd op en neemt haar in arrest, na haar eerst een paar keer te taseren. Een hoop paniek, en de machteloosheid van Stephanie straalt bijna van de pagina’s. De apatische, starre houding van de beveiligingsbeambten is echter stuitend en behoorlijk negatief-stereotiep.

Tijdens haar arrestatie komen ze er achter dat er een fout is gemaakt, en dat Stephanie wel degelijk met een jongetje is gereisd. Dat levert problemen op, en de FBI wordt ingeschakeld. Vivian McKuras wordt op de zaak gezet, en zet haar tanden er vol in. Een lange achtervolging is het resultaat, over de gehele aardbol. Tijdens die achtervolging is er genoeg tijd om Stephanies verhaal uit de doeken te doen aan Vivian. En dat is me een verhaal! Jimmy is namelijk de zoon van een tv-ster, Scarlett Higgins. Zijn moeder en Stephanie raakten na een interview bevriend. Een uitgebreid interview, want Stephanie was ingehuurd om Scarletts autobiografie te schrijven. Juist: Stephanie is een ghostwriter. De dames raken zo erg bevriend dat Stephanie Jimmy’s voogd zou worden na Scarletts overlijden. En dat gebeurt.

Het boek staat echter grotendeels in het teken van dat interview, en de band tussen Stephanie en Scarlett. Dat haalt de vaart behoorlijk uit het verhaal. Logisch, want je wilt de personages genoeg diepgang geven, en dat lukt ook zeker, maar zo spannend als dat eerste stukje wordt het boek niet meer helaas. Het einde is wel weer spannend, maar helemaal niet geloofwaardig. En da’s toch jammer! Na ruim 350 pagina’s leesplezier zou een goed einde het boek zeker meerwaarde geven.

Verdwenen, Val McDermid
LS Amsterdam, juli 2013, 384 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789021809120


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.