logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Verdieping X, Kim Moelands


9789400502246 verdieping x

In een Utrechtse discotheek overlijden plotseling twaalf jongeren na het gebruik van de nieuwe en onbekende partydrug ELF. Tientallen anderen raken in coma, en hun toestand verslechtert met het uur. In het Academisch Medisch Centrum Midden worden alle slachtoffers verzameld en vecht hematoloog Floor van Schaik samen met een heel team voor de levens van deze jongeren. Hun bloed wordt in allerijl geanalyseerd door het commerciele bedrijfje Future Medical Blood dat elders in het gebouw is gevestigd. Floors chef Victor de Kauw lijkt alle vertrouwen in FMB te hebben, en des te minder in haar. Floor trekt de resultaten van het bedrijf echter in twijfel. Wanneer De Kauw probeert Floor op nonactief te stellen, besluit ze ´s nachts in het lab van de Utrechtse bloedbank zelf wat proeven te nemen…

Maar dat is niet alles: één van de meisjes die opgenomen is, is het nichtje van Linda. Zij neemt regelmatig bloed af van bloeddonoren, maar doet daarnaast nog iets: ze neemt extra bloed af, en verkoopt deze voor heel veel geld aan… Future Medical Blood! Maar wat wordt er nu precies met dat bloed gedaan? Na het ernstige incident besluit Linda dat het gedaan moet zijn. Maar ze heeft daarbij geen rekening gehouden met naar meedogenloze en brute werkgever, een tussenpersoon tussen haar en FMB.

Of dat nog niet genoeg is: er is nog een derde speler in het spel. Hij wilde bloeddonor worden, gewoon voor het geld. Future Medical Blood geeft daar goed geld voor, en dat kan hij prima gebruiken! Maar dan… Zwart voor zijn ogen. Schimmige contouren doemen op. Hij hoort een zacht gezoem op de achtergrond. Waar is hij? Voorzichtig draait hij zijn hoofd naar het geluid. Vanuit een apparaat lopen roodgekleurde slangen naar een doorzichtige zak die half gevuld is met rode vloeistof. Bloed? Zijn bloed?

Verdieping X mixt deze drie verhaallijnen flink door elkaar. Daarbij komen nog een aantal personen die met deze drie hoofdpersonen te maken hebben. Of beter: hoofdpersonen… de belangrijkste persoon lijkt Linda te zijn: zij is in het boek de enige die vanuit zichzelf praat, de andere personages wordt vanuit een derde persoon geobserveerd. Een klein detail, waar je het even mee zult moeten doen. Want of je nu gefascineerd bent door bloed, er juist een aversie tegen hebt, geboeid bent door spannende complotten of juist meer houdt van een lekkere thriller: dit boek moet je zeker lezen. Je zult er binnen de kortste keren helemaal aan verslingerd zijn. Het is namelijk bloedstollend spannend!

Verdieping X, Kim Moelands
AW Bruna, november 2012, 320 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400502246


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.