
Ik vind het heerlijk om te zien hoe sommige mensen echt een passie hebben voor een bepaald onderwerp. Sommigen hebben dat voor auto’s of sport, voor een bepaalde muziekstroming of films. Anderen hebben weer een onlosmakelijke connectie met een bepaald land of bakken. En soms komen die dingen samen, zoals Regula Ysewijn laat zien in haar bakboek Van Scone tot Teacake.
Engeland in de oven
Regula heeft namelijk twee duidelijke passies (nou ja – minstens drie, als je naar haar retro kledingstijl kijkt 😉 ). Ze heeft namelijk een voorliefde voor bakken, zoals je kunt weten wanneer je Bake Off Vlaanderen hebt gevolgd. Daarnaast heeft ze die connectie met een speciaal land: Engeland! Het kan Regula niet Brits genoeg zijn, zo blijkt ook uit de inleiding. Van Scone tot Teacake is dan ook een duik in de geschiedenis van dit land, zoals ze met Van Wafel tot Koek deed voor de Lage Landen.
Tea time!
Het toffe van dit boek vond ik wel de tekst en uitleg over de Afternoon Tea. Toevallig zat ik vorige maand (op weg naar een persbijeenkomst van DeLonghi) tegenover twee Britse mensen die klaagden over de slechte invulling van de Nederlandse theetijd. Een hele rij theemomenten kwamen voorbij, aangevuld met de missers die ze tegenkwamen in restaurants. Hoe het echt zat kreeg ik echter niet te horen… dus bedankt, Regula, voor het ophelderen daarvan! Ze schrijft namelijk niet alleen over de geschiedenis van de afternoon tea, maar ook over de etiquette ervan. Daarna mag je zelf aan de slag met verschillende recepten.
Recepten
De recepten in Van Scone tot Teacake zijn verrassend en gevarieerd. Je komt echt van alles tegen, van verschillende soorten broodjes tot cakes, van taarten en koekjes tot hartige taarten (pies). De recepten zelf zijn helder en duidelijk omschreven, met een duidelijke ingrediëntenlijst en een witregel tussen iedere stap. De inleiding laat zien waarom het recept een plekje heeft gekregen in dit boek. Daarnaast vind je verschillende tips en suggesties om alternatieven op tafel te zetten of praktische tips voor een perfect resultaat.
Hoofdstukindeling
Van Scone tot Teacake bestaat uit de volgende hoofdstukken:
- Inleiding
- Receptenregister
- Introductie
- Ingrediënten
- Voordat je gaat bakken
- Afternoon tea: de historie
- Afternoon tea: de etiquette
- Scones
- Cakes
- Fruitcakes & loaves
- Buns
- Gingerbreads
- Biscuits
- Sweet tarts & pies
- Oatcakes & griddle cakes
- Breads
- Savoury pies
Ga direct naar Van Scone tot Teacake op BOL.com.
Recensie over Van Scone tot Teacake

Van Scone tot Teacake is een briljant kookboek, met verrassende recepten. De Britse keuken is hier helemaal niet zo bekend of populair – en Regula laat zien dat dit volkomen onterecht is! De meeste recepten zijn heel toegankelijk en vrij eenvoudig om te maken. De meeste ingrediënten kun je vinden in de lokale supermarkt, maar soms zul je even een alternatief moeten gebruiken of naar de (online) speciaalzaak moeten gaan. De stappen zijn helder en goed omschreven – en de sfeervolle foto’s zullen je het water in de mond doen lopen!
Score: 9
Informatie
Titel: Van Scone tot TeacakeAuteur: Regula Ysewijn
Uitgever: Carrera Culinair
Aantal pagina’s: 256
Type boek: Hardcover
ISBN: 9789048872862
Prijs: 33.99 euro
Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op: