logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Van eigen bodem, Annemieke en Ellen Heintges

Van eigen bodem

Echte Nederlandse kost kennen we natuurlijk allemaal: een stoofpot, hutspot of ouderwetse groentesoep gaat er altijd wel in. Jammer genoeg zijn we een beetje makkelijk opgevoed: pakjes en zakjes worden maar al te snel opengescheurd om een maaltijd smaak te geven, en de vraag is dan ook: hoe horen die gerechten nu eigenlijk te smaken? Wat zijn de authentieke recepten?

Nederlandse producten

Annemieke en Ellen Heintges gingen op pad om dit uit te zoeken. In Van Eigen Bodem vind je dan ook recepten voor hutspot met procureur, stamppot rauwe andijvie, stoofpeertjes, Haagse Bluf en zelfgemaakte frieten, maar ook moderne, hippe gerechten die in de Nederlandse cuisine prima passen, zoals een zachte pastinaakmousseline, portobello met geitenbrie en bietenpuree of knoflookspinazie met krokant ei en hollandaisesaus. Ieder recept wordt begeleid met een sfeervolle kleurenfoto.

Hip

De recepten zijn een mengeling van ouderwetse gerechten en recepten, gecombineert met nieuwe vondsten en aanpassingen op die recepten. Daarmee wordt de Nederlandse keuken weer helemaal hip, en kun je met een gerust hart een aantal gangen op tafel serveren! Het boek is dan ook opgedeeld in voorafjes, salades, soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten, maar ook toetjes, koekjes en taart en broodjes en snacks. De ingrediënten komen in ieder geval grotendeels van Neerlands’ bodem, en de bereidingswijzen zullen binnen ieders bereik liggen. Zo wordt er ook actief gezocht naar leuke en lekkere alternatieven, zodat je niet uren hoeft te wachten op je stoofpotje! Opvallend is dat juist in die laatste drie hoofdstukken het meest typerend Nederlandse voedsel wordt bereid. Zijn we dan toch eerder zoetekauwen dan kaaskoppen?

Van eigen bodem, Annemieke en Ellen Heintges
De Boekenmakers, november 2011, 144 pagina’s, hardcover.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789077740941


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.