Recensie: Valentijn en zijn viool, Philip Hopman

Valentijn en zijn viool

Valentijn speelt viool. Dat doet hij graag en met plezier. En het resultaat is… oorverdovend, tenenkrommend, afschrikwekkend. Maar dat heeft Valentijn niet door. Hij speelt naar hartenlust voor iedereen die het (niet) horen wil: voor het paard dat in de sloot is gevallen, voor de geconstipeerde wolf die niet kan poepen en voor een verschrikkelijke draak. Zijn vioolspel heeft telkens weer een onvermoed effect. Valentijn eindigt zelfs in het kasteel van de koning voor een privéconcert!

Valentijn en zijn viool is het eerste boek dat Philip Hopman zelf schreef én illustreerde. Met Valentijn heeft hij een prentenboekenfiguur geschapen waar ieder kind dat een instrument bespeelt, en iedere ouder die dat ooit ambieerde, zijn hart aan kan ophalen.

Valentijn en zijn viool is een lief en iets ontroerend boek over een jongen die denkt dat hij het inmiddels helemaal gemaakt heeft in de muziek. Hij en zijn viool, dat zijn onafscheidelijke vrienden. Helaas is zijn omgeving niet zo muzikaal ontwikkeld, en vind zijn muziek maar kattengejank… of is het anderom? Valentijn wordt voor straf het kasteel uitgezet, en maakt daar allerlei avonturen heen, die hij allen tot een goed einde brengt… dankzij zijn viool! Als hij tenslotte door een ridder wordt onthaald en een feest voor hem wordt gevierd, zet hij alle tandjes bij om het mooiste muziekstuk ooit te spelen… maar of zijn toehoorders daar zo blij mee zijn?

Het boek is leuk geschreven, met korte teksten en grote, gedetailleerde tekeningen waar ontzettend veel op te zien en te ontdekken valt. Naast het korte verhaaltje is er dan ook nog veel meer te vertellen en te bepraten, en dat maakt prentenboeken altijd zo leuk. Let wel: het is beter om pas te gaan vertellen en praten als ze het boek een paar keer hebben gehoord. Doe je dat al direct de eerste keer, dan gaat het verhaal compleet langs de toehoorders heen! De mooie tekeningen, ingekleurd met waterverf, geven een lieflijke sfeer aan de avonturen van de lieve Valentijn, die alleen maar mooie muziek wil maken. Hij krijgt echter van iedereen te horen dat het misschien wel niet zo mooi is als hij zelf denkt. Best confronterend, maar alle kritieken gaan langs hem heen, want de volwassenen zeggen het niet direct. Ze gebruiken sarcasme en ironie: iets waar kinderen niet bekend mee zijn. Probeer het eens uit, ik weet zeker dat jouw kind ook overtuigd is van de muzikale talenten van de jonge violist!

Valentijn en zijn viool, Philip Hopman
Lemniscaat, februari 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,95 euro. ISBN: 9789047704270

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.