logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Uilenbal, Just Entertainment

Verhuizen is niet altijd even makkelijk en fijn. Als volwassene kies je er vaak bewust voor (vanwege werk of een andere logische reden) maar kinderen moeten gewoon mee; daar verander je niets aan. Zo ook Meral. In eerste instantie vond ze het verhuizen natuurlijk super spannend. Het is en blijft een nieuwe start voor haar, met een nieuwe kamer, nieuwe omgeving en hopelijk ook nieuwe vrienden. Dat laatste valt meteen tegen, zo blijkt uit de film Uilenbal.

Vriendjespolitiek

In haar buurt wonen genoeg leeftijdsgenootjes. Dat is geen enkel probleem. Maar er wonen ook heel veel eigenaardige kinderen. De een zit in een rolstoel (Vito) en is helemaal gefixeerd op de natuur en de dood. Jason ander wil wel vrienden worden, maar legt die vriendschap het liefst vast in een bindend contract. Dan is er nog een meisje, Desi, dat zo populair is dat alle andere kinderen haar nadoen – hoe bizar ze ook doet. Niet echt makkelijk om contact te maken, dus! Maar dan ontdekt Meral in de film Uilenbal een onverwacht vriendje op haar eigen slaapkamer. Een muis! En ze noemt hem… piep-piep.

Op reis

Dan ontdekt Merals moeder de muis – of in ieder geval muizenkeutels. Ze dreigt met het zoeken naar een ongediertebestrijder. Dat is niet de bedoeling! Inmiddels heeft Meral wat vrienden gesloten. Als ze piep-piep uit nood meeneemt naar het schoolkamp, worden ze meteen warm onthaald. Tot de kleine muis wordt meegenomen door een uil. Op klaarlichte dag! De speurtocht gaat verder – niet om piep-piep terug te vinden, maar om de uilenbal – de restjes van de muis die de uil uitgebraakt zou hebben. Dan blijkt hulp wel uit een heel onverwachte hoek te komen wanneer ook Desi het bijzondere drietal helpt.

Vriendenkracht

Het mooie aan deze film – die leuke muzikale elementen bevat – is dat vier kinderen die ogenschijnlijk nooit bij elkaar zouden horen toch bij elkaar gebracht worden – en het ook prima met elkaar kunnen vinden. Vier kinderen, die eigenlijk nooit vriendschap hebben gekend, leren ineens hoe belangrijk het is om vrienden te hebben. En dat is best moeilijk. De vraag is dan ook niet alleen: vinden ze de uilenbal van piep-piep, maar ook: hoe lang houden ze hun vriendschap vol?

Conclusie over Uilenbal

Uilenbal is een onderhoudende film vol vriendschap, speurtochten en verrassende wendingen. Dankzij de liedjes krijgt de film een leuke swing mee. Hoewel het principe van een uilenbal natuurlijk best vies is, is het echt een familiefilm. Daarbij leer je – als bonus – ook nog het een en ander over de natuur. Door: Score: Uilenbal krijgt 4 van de 5 punten.