logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: UFO Alarm, Goliath Games


ufo alarm

UFO Alarm is een hilarisch bordspel dat zich afspeelt op de boerderij. Jij bent een boer, die met zijn vee op de boerderij rondscharrelt. En vee, daar zijn aliens dol op! Met twee dobbelstenen bezegel je jouw eigen lot – en dat van je tegenspelers. In de korte en vrolijk vormgegeven handleiding lees je snel alle stappen van het spel.

Daarin lees je dat je boer in totaal vier pionnen onder zijn hoede krijgt. Die zet je op de boerderij met dezelfde kleur. Sta je er klaar voor? Dan begint de eerste ronde van het spel: het verlaten van de boerderij. Daarbij gebruik je alleen de dobbelsteen met de cijfers. Iedere speler verplaatst zijn pionnen het gegooide aantal vakjes. Deze ronde is afgelopen als alle pionnen uit de boerderij zijn. Op deze manier worden de pionnen dus willekeurig over het speelveld verspreid.

In de tweede ronde is het UFO Alert: de UFO komt in het spel, en de aliens vallen aan! De UFO begint in het midden van het spelbord, en wordt vanuit daar verzet. Nu pak je niet alleen de dubbelsteen met de cijfers, maar ook de speciale dobbelsteen met acties. De combinatie van deze dobbelstenen bepaalt wat er gaat gebeuren. Zo bestuur je met deze twee dobbelstenen je pionnen of of de alien. Als je de alien moet verplaatsen probeert die alle pionnen op te zuigen waar hij overheen vliegt. Daarvoor zet je de opzuigstraal (doorzichtige buis) over een pion, en druk je op de koepel van de UFO. Daarop gaat de opzuigstraal werken, en wordt de pion waarschijnlijk opgezogen – tenzij je geluk hebt. Een tweede druk op de koepel stopt de straal. Maar let op: ook als je over je eigen pionnen vliegt met de UFO moet je ze opzuigen! Kies je route dus verstandig…

Er zitten nog wat andere grappige verrassingen in het spel verwerkt waarmee je et spel in jouw voordeel kunt laten kantelen. De winnaar is de persoon met de laatste pion of boer op het veld. Het is in UFO Alert dus een kwestie van vluchten en slim vliegen met de UFO om je tegenstanders op te zuigen. Daardoor is het best competitief: het is een soort tikkertje, met het onvoorspelbare element van de dobbelsteen als rolverdeler.

http://youtu.be/_hZmsluerXk

Open de doos trouwens voordat je met z’n allen aan tafel gaat zitten. Zowel de dobbelsteen als de pionnen moeten namelijk nog voorzien worden van stickers. Dat is jammer: ten eerste lukt het mij nooit zo goed om de stickers heel netjes te plakken, en dat is toch altijd jammer. Ten tweede willen de stickers nog wel eens loslaten (bijvoorbeeld als je ze niet zo goed van het velletje hebt gekregen en een braampje hebt moeten maken met je nagel). Maar misschien ben ik niet zo handig, dat kan natuurlijk ook!

UFO Alarm is een grappig spel, dat mede door de grote UFO (met bijbehorende groene, veelarmige alien) veel indruk maakt. De pionnen worden stuk voor stuk opgeslokt door de UFO, en dat is natuurlijk een hilarisch en spannend moment. Zou het deze keer eindelijk eens níet lukken?

UFO Alarm, Goliath Games
Prijs: 29,99 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar.
Aantal spelers: 2-4. Speltijd: ongeveer 20 minuten

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.