logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Twenty One, White Goblin Games


Twenty One

Ken je het spel Qwixx nog? Echt een briljant spel, dat bij ons steevast mee gaat op vakantie – en tussendoor thuis ook regelmatig tevoorschijn wordt getoverd. Het spel Twenty One (21) is hier een mooie variant op, die wat mee vrijheden biedt en ook een wat competitiever element bevat. Ik kan natuurlijk heel lang praten over de verschillen en de overeenkomsten tussen beide spellen, maar waarschijnlijk is het veel duidelijker als ik vertel wat de bedoeling is van dit spel – dan kun je aan de hand van de review over Qwixx de verschillen wel ontdekken 🙂

De basis

De basis van het spel is heel eenvoudig. Ook de regels zijn in een mum van tijd onder de knie te krijgen – soms zijn juist dat soort spellen de leukste om te spelen! Iedere speler krijgt een scoreblaadje. De grijze balk is de onderkant. Je ziet dan vijf regels met zes plaatjes van dobbelstenen, ieder in een andere kleur. De plaatjes van de dobbelstenen zijn netjes gesorteerd van hoog naar laag. Bij het spel worden ook zes dobbelstenen geleverd, in precies de kleuren van de plaatjes. Voel je ‘m al aankomen?

Dobbelen maar

Ombeurten mogen de spelers dobbelen. Als een speler gedobbeld heeft, mogen alle spelers in actie komen. Je moet de dobbelstenen matchen met de plaatjes op je scoreblaadje. Is er een blauwe vier gedobbeld en heb je die ook op je blaadje staan? Dan schrijf je de vier in de dobbelsteen en kruis je het kleine vierkante vakje rechts van het blauwe dobbelsteentje aan. Je werkt hierbij van regel naar regel, van boven naar beneden. Pas als je alle dobbelstenen hebt ingevuld van de bovenste regel, mag je naar de tweede regel met plaatjes! Let wel: de persoon die aan de beurt is mág besluiten om nog een keer te gooien. De enen blijven wel liggen op zo’n moment.

Uitdagingen

Het komt natuurlijk maar heel weinig voor dat je precies de cijfers dobbelt die op je blaadje staan. Dat is wel een probleem, want je móet iedere beurt iets aankruisen. Bovendien: als één speler alle rijen gevuld heeft, is het spel afgelopen en wordt de balans opgemaakt. Soms zul je dus met minder genoegen moeten nemen. En dat mag. Als de echte dobbelsteen een lager getal laat zien, dan mag je dat getal overnemen in de getekende dobbelsteen van die kleur. Gooi je bijvoorbeeld met je witte dobbelsteen een drie, terwijl op je scoreblaadje een witte dobbelsteen met vijf staat, dan mag je de drie in die dobbelsteen tekenen. Zo kun je snel een regel vol krijgen, maar kun je ook kiezen om toch een vakje aan te kruisen, ook al heb je geen perfecte match,

Score

Heb je een regel volgemaakt? Dan mag je de score bij elkaar optellen. De punten optellen is heel eenvoudig: dat is gewoon wat er in de dobbelstenen staat. Heb je een perfecte match, dan is het gewoon de score die op de dobbelsteen staat. Heb je wat punten moeten inleveren, dan neem je het getal dat je hebt opgeschreven. Maar wacht – er is meer! Je krijgt namelijk bonuspunten voor iedere match die je hebt. En hoe meer matches, hoe hoger die bonus. Bij een volledig perfecte score krijg je zelfs 21 bonuspunten (Twenty One) voor die ene regel! Dan maak je het je tegenspelers knap lastig.

Conclusie over Twenty One

Twenty One (21) is een heerlijk snel dobbelspel waarbij alle spelers continu bezig zijn. Dat is natuurlijk wel zo prettig – je hoeft niet te wachten tot de persoon die aan de beurt is klaar is met denken, twijfelen, dubben en kontendraaien. De regels zijn eenvoudig en duidelijk – het zal niet lang duren voor je die onder de knie hebt. Bovendien speel je met dit spel gewoon open kaart. Iedere speler moet op je papiertje kunnen meekijken. Ook dat maakt het een gezellig en spannend spel, waarbij je grotendeels bent overgelaten aan het lot van de stenen.
Door: CooleSuggesties
Score: Twenty One krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

Twenty One, White Goblin Games
Genre: dobbelen,
Tijdsduur: 15 minuten.
Voor 2-4 spelers. Leeftijd: vanaf 8 jaar. Prijs: 10.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.