Recensie: Tussen de oren, Koos Neuvel

Hoe echt zijn bijna-doodervaringen? Waarom kunnen geamputeerde ledematen zoveel pijn doen? Klopt het dat je van hardlopen slimmer wordt? Kent een computer enig geestelijk leven? Bestaat het chronische-vermoeidheidssyndroom alleen tussen de oren? Hoe effectief is een placebo? En kun je door positief denken kanker overwinnen?

Al deze vragen gaan over de verhouding tussen lichaam en geest. De filosoof René Descartes heeft lichaam en geest ooit uit elkaar getrokken. Koos Neuvel laat zien, op basis van talloze wetenschappelijke onderzoekingen, hoe ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Hoe sterk die verbintenis is illustreert hij aan de hand van aansprekende voorbeelden over de werking van de hersenen. Overtuigend maakt hij duidelijk dat de geest allesbehalve almachtig is, en hoezeer de geest gevormd wordt door het lichaam. Ook houdt hij een pleidooi voor het nut van negatief denken bij ziekte. Maar vooral demonstreert hij dat wij meer zijn dan ons brein. Een boeiend boek over het soms bizarre samenspel tussen lichaam en geest.

Het is altijd bewonderenswaardig hoe saaie, droge en wetenschappelijke materie in begrijpelijke bewoording kan worden opgeschreven. Waarin gaat dat niet altijd zo? Het is toch veel makkelijker en duidelijker om iets in heldere taal op te schrijven dan in de wetenschappelijke taal die slechts een klein deel van de mensen begrijpt? Koos Neuvel verstaat de kunst om van deze onbegrijpelijke brei een verstaanbaar verhaal te maken. In Tussen de oren neemt hij de menselijke geest onder de loep. Niet helemaal, natuurlijk, maar eerder hoe onze psyche invloed heeft op ons leven en vooral onze gezondheid. Hoe werken lichaam en geest samen? Wat zit er tussen de oren, en wat is toch echt te hoog gegrepen voor onze hersens? Het boek is dan ook niet enkel een pleidooi die bijzondere krachten toekent aan de geest, maar Koos Neuvel durft het ook aan om een kritische noot te plaatsen bij sommige uitspraken, zoals het placebo-effect en het ‘positief denken’ bij ernstige ziekten. Alles wetenschappelijk onderbouwd, uiteraard, en in mensentaal uitgelegd.

Tussen de oren, Koos Neuvel
Scriptum, september 2011, 176 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. ISBN: 9789055948260

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.