logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Troy ‘Extra Muros’, Smart Games

Troy is weer zo’n superspel van Smart Games. Het mag duidelijk zijn: ik ben fan van de ontzettend leuke concepten die van de band komen rollen. Ontzettend leuk, creatief, leerzaam en stimulerend om eens anders tegen de wereld aan te kijken: niets mis mee! En bovendien stimuleren de spellen de kinderen (en volwassenen) enorm om zichzelf uit te dagen en meer uit de spellen te halen dan ze eigenlijk zouden kunnen. Ook Troy is ingedeeld in een vijftal spelniveaus, en kinderen blijken een natuurlijke drive te hebben om zichzelf toch te bewijzen. Is het niet naar een ander, dan wel naar zichzelf. Bovendien is Troy een enorm tot de verbeelding sprekend concept, dat lekker visueel is. De bedoeling? Je bent bewoner van de stad Troye. Je moet ervoor zorgen dat de inwoners ervan veilig in een fort zitten opgeborgen, waarbij je er nauwlettend op toeziet dat de vijand buiten de deur blijft. Eenvoudig, niet? Eigenlijk wel, ware het niet dat de muren die je ter beschikking hebt niet altijd even eenvoudig te plaatsen zijn. Grillige vormen en flinke moeten zorgen voor de nodige hoofdbrekens tijdens het spelen. Daarbij blijkt ook het principe tot te verbeelding te spreken: de een wil graag de inwoner zijn van de stad, terwijl de andere graag in de huid van de vijand kruipt, om er op toe te zien dat alle blauwe poppetjes veilig zijn opgesloten!
Maar dat mag te pret natuurlijk niet drukken. Ook hier heb je weer een boekje meegeleverd, waarbij 60 opdrachten staan vermeld. Per opdracht staan de poppetjes weergegeven, en de posities welke ze innemen. Aan jou om de juiste muren te plaatsen om te zorgen voor een veilige leefsituatie voor de inwoners van de oude Griekse stad. Om er een beetje in te komen wordt er in het eenvoudigste niveau een steuntje in de rug geboden, door alvast een van de muren in te tekenen op de plattegrond. Handig! Maar: naarmate de moeilijkheidsgraad stijgt, verdwijnt uiteraard het aantal ruggesteuntjes, en zul je het zelf moeten oplossen. Gelukkig hoef je het niet altijd alleen op te lossen: ook dit spel laat zich prima spelen met wat hulp van anderen. Kom je er dan nog niet uit, dan staan de oplossingen van de puzzels achter in het boekje vermeld. De stukken, poppetjes en het speelbord laten zich eenvoudig opbergen middels een kunststof deksel, welke goed blijft zitten dankzij een brede elastiek. Succes!

Troy ‘Extra Muros’, Smart Games
Prijs: 19,99 euro. 2011. Leeftijd: vanaf 7 jaar.
Aantal spelers: vanaf 1.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.