logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De trouwe lezer, Max Seeck

De Finse auteur Max Seeck neemt je mee naar de duistere wereld van schrijvers in de spannende thriller De Trouwe Lezer. Daarin lees je mee met de succesvolle schrijver Roger Koponen, die met een trilogie over een heksenjacht een geweldig succes op zijn naam heeft staan. Hij wordt overal gevraagd voor het houden van lezingen. Alles lijkt hem voor de wind te gaan, tot er wrede moorden worden gepleegd in de buitenwijken van Heksinki, die heel nauw verband lijken te hebben met de brute moorden die Koponen in zijn boeken heeft omschreven. Het is nu aan rechercheur Jessica Niemi om de moorden op te lossen. Ze trekt al snel de conclusie dat het meerdere personen zijn die deze gruwelijke misdaden op hun naam hebben staan.

Plottwist

De Trouwe Lezer is geschreven vanuit de derde persoon. Een luxe positie, die je in staat stelt om het verhaal vanuit verschillende personages te benaderen en te bekijken. Elk van de personages in deze thriller voegt iets interessants toe aan de algehele plot en alle nieuwe feiten passen ook op een logische manier in het verhaal. Soms zijn de karakters wat vlak en universeel, waardoor een aantal van de personages best veel op elkaar lijken. Het is dat je de namen ziet, anders waren ze inwisselbaar. Het was prettig geweest om bij ieder hoofdstuk de naam van het personage te zien, zodat je al meteen weet vanuit wie het hoofdstuk wordt verteld. Nu duurt het soms even om dat te ontdekken.

Hekserij en duisternis

Hoewel je bij een boek als dit een nauwe lijn kunt bewandelen tussen karakterontwikkeling, duistere gruwelpraktijken en een slim onderzoeksspel, neigt de schrijver meer naar het occulte en de hekserij, om jou te laten gruwelen van de wrede misdaden. De enige persoon die iets van persoonlijke ontwikkeling doormaakt is rechercheur Jessica Niemi, maar haar verhaallijn lijkt in dit geval een vreemde eend in de bijt. Het voelt niet heel erg verbonden aan het verhaal zelf. Je zult zelf als een razende door de korte, intense hoofdstukken vliegen. De hoofdstukken zijn soms maar een pagina of 3 lang, veel meer dan 6 pagina’s gaan ze niet worden.


Ga direct naar De trouwe lezer op BOL.com.

Recensie over De trouwe lezer

Hoewel het boek spannend is en het tempo heeft van een echte pageturner, kon het mij niet echt bekoren. Ik miste de diepgang in de persoonlijke ontwikkeling van de verschillende personages. Ook de hoofdstukken vond ik te kort, waardoor ze behoorlijk fragmentarisch en misschien zelfs wat gehaast overkomen. De nadruk in dit boek ligt in de moorden en de daders, voor ‘helden’ is weinig ruimte. Uitzondering is rechercheur Jessica, over wie we het nodige te weten komen – inclusief flashbacks, die weinig met het verhaal op hebben.

Score: 6


Informatie

Titel: De trouwe lezer
Auteur:
Uitgever: AW Bruna
Aantal pagina’s: 352
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400512382
Prijs: 21.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.