Recensie: Troon van gif, Celine Kiernan

Troon van gif is het eerste deel van de Moorehawke-trilogie. De roman, die zich afspeelt in een veertiende-eeuws Europa, is een opmerkelijke combinatie van hoofse intriges, avontuur en romantiek. Pratende katten en verschijnende en verdwijnende geesten vervolmaken het verhaal tot een fascinerende historische fantasie. Troon van gif vertelt het verhaal van de 15-jarige Wynter Moorehawke. Na een periode van vijf jaar in de Noordelijke landen keren Wynter en haar vader terug naar hun eigen land. Tijdens hun afwezigheid is alles veranderd. De kroonprins Alberon wordt vermist en de koning doet er alles aan zijn sporen uit te wissen.

Hij dwingt zijn bastaardzoon Lord Razi de plaats van Alberon als troonopvolger in te nemen. Razi daarentegen is vastbesloten zijn halfbroer te vinden en de vrede en stabiliteit in het koninkrijk te herstellen. Wynter komt voor de moeilijke keuze te staan: blijven en buigen voor de wil van de koning of haar doodzieke vader verlaten en zich aansluiten bij haar vriend Razi en de mysterieuze Christopher. Als het trio het mysterie rond de verdwijning van Alberon probeert op te lossen, worden zij continu bedreigd door gevangenneming, moord of marteling.

Troon van Gif is een van die boeken die je al direct vanaf de eerste bladzijde nieuwsgierig maken. Niet omdat ze direct spannend zijn, mysteries opwerpen of buitengewoon grappig, maar eerder vanwege een zekere combinatie – hoewel grappig er niet echt toe behoord. Het is een buitengewoon spannend boek, waarin je over de schouder van het 15-jarige meisje meekijkt naar alle gebeurtenissen om haar heen. Alle zaken waar ze absoluut geen weet van heeft worden onderzocht, en dat zijn er nog al wat. In haar vijfjarige afwezigheid is haar hele vertrouwde en vreedzame wereldje op z’n kop gezet! Zelfs de katten, waar ze in haar jeugd voor gezorgd had, zijn verbannen. Vergiftigd, zelfs. Alles waar de koning eens voor stond blijkt te zijn vergeten. Het roer wordt gekeerd en bondgenootschappen worden zelfs binnen het koninkrijk gevormd. Wie is nu de goede groep, en wie de kwade? Langzaamaan beginnen delen van het mysterie zich te ontrafelen, net als de vriendschappen zich gestaag vormen. Mensen en gelijkgestemden vinden elkaar en vullen elkaar prima aan met vaardigheden, kennis en achtergrond. Zo ontstaat er een krachtig team dat samen op onderzoek uitgaat en besluit te achterhalen wat er allemaal is gebeurd, de afgelopen vijf jaar. Want een ding is zeker; de koning duld geen tegenspraak. Ieder die dat wel doet, wordt flink gemarteld of zelfs aan de galg gehangen. Deze scènes, die echt in het boek voorkomen, zijn overigens niet voor hen met een zwakke maag. Zo wordt in geuren en kleuren verteld hoe iemand wordt gemarteld, en wordt er een kleurrijk beeld geschetst van raven en een ‘kooi’, waarin een gehangene werd geborgen. Buiten deze buitengewoon krachtige scènes is het een verhaal dat blijft boeien en waarin je je al snel vereenzelvigd voelt met Wynter. Ik merkte zelfs op dat ik me af en toe begon te irriteren aan haar omgeving als zij dat ook voelde. Dat zijn goede tekenen voor een boek!

Troon van Gif, Celine Kiernan
Abimo uitgeverij, 2009, 480 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. Leeftijd: vanaf 14 jaar. ISBN: 9789059326576

Dit boek bij: Uitgeverij Abimo

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.